Bošnjaci traže od Milorada Dodika da im pomogne


“Nadamo se da ćete pomoći u rješavanju ovog problema na zadovoljstvo 210 povratničkih bošnjačkih porodica u Divič, kako bi na toj lokaciji, odnosno na temeljima džamije koja je porušena 1992. godine, sagradili novu Vakuf džamiju”.

Dalje, u pismu koje su Bošnjaci uputili Dodiku, građani Diviča ističu da su spremni snositi troškove izmještanja crkve sa temelja Vakuf džamije, a navodeći da su se obraćali svim strukturama RS, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i opštini Zvornik, ali nikad nisu dobili odgovor.

 

U pismu, koje je potpisao predsjednik Vijeća mjesne zajednice Divič Ibrahim Softić navodi se da je zatraženo i od ministra za izbjegla i raseljena lica RS Omera Brankovića da primi tročlanu delegaciju sa Diviča, kako bi ga detaljnije upoznali sa ovim, za Bošnjake sa Diviča, “gorućim problemom”.

Crkva posvećana Svetom arhiđakonu Stefanu sagrađena je u Diviču 1996. godine na temeljima džamije, koja je porušena 1992. godine.

Dom za ljudska prava odlučio je 12. oktobra 2001. godine da se crkva na Diviču ne ruši, naloživši RS da na ime materijalne i nematerijalne štete plati 60.000 KM, a opštini Zvornik da obezbijedi odgovarajuću lokaciju za gradnju džamije što bliže mjestu na kojem je ranije postojala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.