Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona u BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Jedan od članova radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama ovog zakona, poslanik u Predstavničkom domu Momčilo Novaković, kazao je novinarima kako se najznačajnija izmjena odnosi na registraciju birača-umjesto aktivne uvodi se pasivna registracija birača. To znači da će svaki punoljetni građanin koji dobije CIPS-ovu ličnu kartu automatski biti upisan u birački spisak. Također, skraćeni su i rokovi izbornog procesa. Period od dana objavljivanja izbora do izbora skraćen je sa 170 na 150 dana.

“To praktično omugućava Izbornoj komisiji BiH da sljedeće izbore proglasi 4. maja. Time se ustvari pravi postor i za eventualno ugrađivanje amandmana na Ustav BiH u izborni zakon”, kazao je Novaković.

Prema njegovim riječima izmjenama i dopunama je jasnije nego do sada definiran način glasanja u slučaju kada se neko ne nalazi na centralnom biračkom spisku.

“Ovim zakonom je omogućeno da birači koji se ne nalaze na izvodu centralnog biračkog spiska mogu glasati u mjestu prebivališta, uz dokument za dokazivanje identiteta”, kazao je Novaković napominjući kako to do sada nije bilo moguće.

Iako je Radna grupa predlagala povećanje izbornog praga s tri na četiri posto, takva izmjena nije prihvaćena. Ostao je izborni prag od tri posto, ali je raspodjela kompenzacijskih mandata drugačije definirana. Propisano je da u raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu učestovovati samo političke stranke i koalicije koje su osvojile više od tri posto od ukupnog broja važećih glasova za područje entiteta za koji je sačinjena kompenzacijska lista.

Što se tiče zastupljenosti žena na kandidatskim listama nije prihvaćen amandman prema kojem bi svaka kandidatska lista naizmjenično uključivala kandidate muškog i ženskog spola.

Novaković je kazao da su, što se tiče zastupljenosti manje zastupljenog spola, ostale odredbe koje su bile u ranijem zakonu.

Izmjene i dopune Izbornog zakona, između ostalog, propisuju i to da je medijska kampanja za izbore skraćena sa 60 na 30 dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.