Usvojena reforma Ustava BiH


Nakon gotovo osmomjesečnih pregovora, uz posredovanje SAD i snažan pritisak EU, lideri najvećih političkih partija u BIH konačno su prihvatili prijedlog ustavne reforme, kojom se jacaju centralne institucije te države.

Lideri sedam najvećih političkih stranaka u BiH konačno su usaglasili i posljednje otvoreno pitanje iz paketa ustavnih promjena, ono o izboru predsjednika i dvojice potpredsjednika BiH.

 

Predsjednik će imati mandat od 16 mjeseci i sa dvojicom potpredsjednika, biraće se u parlamentu BiH, rekao je Dragan Čovic, lider HDZ-a i  dodao :

„Direktno izabrani zastupnici su kandidati na državnoj razini  za članove Predsjedništva, znači njih 87. Nominacija se pravi na način da 20 posto zastupnika iz Doma naroda može kandidirati jednog člana, ili 10 posto zastupnika Zastupničkog doma ima pravo kadnidirati jedog člana. I to postaje, znači, uži krug kandidata. Potom, Dom naroda kroz klubove konstitutivnih naroda većinom glasova bira tri člana Predsjedništva“, kaže Čović.

  Sulejman Tihić, lider SDA, ovako je ocijenio završetak ustavne reforme, barem njene prve faze:

„ Dobila je najviše BiH, dobili su njeni gradjani i njeni narodi“.

Dakle, lideri najvećih političkih stranaka su postigli dogovor o jačanju uloge Vijeća ministara i parlamenta BiH, te o izboru predsjednika i dvojice potpredsjednika države. Pismo s detaljima postignutog dogovora o ustavnoj reformi, politički lideri su uputili Condoleezzi Rice, državnom sekretaru SAD.  Sada preostaje usvajanje postignutih rješenja u ustavnoj reformi u parlamentu BiH, kako bi bili implementirani već nakon slijedećih izbora u oktobru ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.