Polemika oko načina Miloševićeve sahrane


U Srbiji se i danas nastavlja žestoka polemika oko toga gdje će, i na koji način,biti sahranjen najpoznatijeg haški optuženik, Slobodan Milošević. Tu temu su isforsirali njegovi sljedbenici i Srpska radikalna stranka.

Polemika oko toga gdje će biti sahranjen Slobodan Milošević dobila je uveliko karakteristike predizborne kampanje. To jeste, prije svega, pokušaj da se Milošević politički rehabilituje, a da to njegovi sljedbenici iskoriste za zauzimanje što bolje pozicije na političkoj sceni Srbije. Da se ne radi o principima već o političkoj kalkulaciji govori i činjenica da su juče prijetili da će napustiti Skupštinu ukoliko vlasti ne dozvole sahranu Miloševića uz državne počasti.

 

To bi dovelo do pada vlade Vojislava Koštunice. Sinoć su odustali od tog ultimatuma. Isto tako, i Srpska radikalna stranka pooštrava i ublažava svoj stav. Potpredsjednik vlade, Miroljub Labus, kaže da od sahrane uz državne počasti neće biti ništa:

«Ja mogu sasvim odgovorno da kažem dve stvari u ime vlade. Prvo, zakon se u svakom slučaju mora da poštuje u svim okolnostima pa i ovim. Drugo, vlada nije za to da bude državna sahrana, nego privatna. Oko toga nema nikakvih razlika unutar vlade».

Ako je to tako postavlja se logično pitanje zašto se vlada, kao takva, nije do sada izjasnila. Jer, to jeste glavna tema u Srbiji. Istovremeno, na to se nadovezuje dolazak članova porodice Milošević na sahranu od kojih se dvoje nalazi na međunarodnim potjernicama. To samo po sebi govori kakva je bila vladajuća porodica u Srbiji. Isto tako, njegova supruga, Mirjana Marković, tvrdila je dok je bila poslanik u Skupštini Srbije da se u Srebrenici «ništa nije dogodilo».

Ono što se za sada zna jeste da ne postoji saglasnost vlasti da sahrana bude uz državne počasti i da je Vrhovni savjet odbrane zvanično saopštio da vojska neće učestvovati u bilo kakvoj pogrebnoj ceremoniji.

Ponovo je aktuelizovana tema da li smrt Miloševića može da naškodi tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Jedan od pravnih zastupnika Državne zajednice, Tibor Varadi, kaže da je ovaj događaj značajno umanjio šanse te tužbe. Po njegovoj ocjeni, jedino je presuda Miloševiću za genocid mogla da pomogne bosanskoj strani. Kao da je već jedna izrečena presuda za genocid u Srebrenici manje značajna.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.