Izrael će odrediti konačne granice do 2010. godine


Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert sačiniće konačne izraelske granice na temelju sporazuma s Palestincima ili jednostranim povlačenjem s okupirane Zapadne obale, javile su u četvrtak novine “Jerusalem Post”.

Novine su navele Olmertove riječi kako namjerava da u naredne četiri godine “dođe do trajnih izraelskih granica kojima bismo bli odvojeni od većine palestinskog stanovništva”, prenosi Reuters. Očekuje se da Olmertova stranka Kadima, favorit na općim izborima 28. marta, predvodi novu izraelsku koalicijsku vladu.

Olmert je izjavio novinama kako će dati palestinskim vlastima predvođenim militantnom grupom Hamas “razuman” vremenski period da prizna Izrael, odrekne se terorizma, razoruža i podrži prijelazne mirovne sporazume.

Hamas je u procesu formiranja vlade nakon uvjerljive pobjede na palestinskim parlamentarnim izborima 25. januara.

“Mi ćemo čekati, ali nećemo čekati vječno”, navode novine Olmertove riječi iz izvadaka intervjua koji će u potpunosti biti objavljen u petak.

“Ukoliko nakon razumnog vremenskog perioda postane jasno da Palestinska samouprava nije spremna prihvatiti te principe, mi ćemo trebati početi da djelujemo”, navode novine njegove riječi.

Izrael tvrdi kako neće pregovarati s Hamasom, koji se zakleo na uništenje jevrejske države i izveo je skoro 60 samoubilačkih bombaških napada protiv Izraela otkako je palestinski ustanak počeo 2000. godine.

Konačne granice će biti uspostavljene nakon internog dijaloga u Izraelu i konsultacija s međumnarodnom zajednicom, navode novine Olmertove riječi.

Olmert, koji predvodi Kadimu otkako je premijer Ariel Sharon pretrpio moždani udar 4. januara, nagovijestio je kako će evakuirati izolirana naselja sa Zapadne obale istovremeno zadržavajući čvrstu izraelsku kontrolu nad velikim blokovima naselja.

Vodeći Olmertov savjetnik za sgurnost Avi Dichter izjavio je u ovoj sedmici kako bi vlada pod vodstvom Kadime mogla jednostrano evakuirati takva izolirana naselja ukoliko mirovni napori ostanu zamrznuti.

Na osnovu Dichterovog plana doseljenici bi bili prebačeni u velike blokove naselja poput Maale Adumima u blizini Jerusalema, koji Izrael nastoji uključiti unutar svojih trajnih granica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.