Republika Srpska neće Grbavicu u kinima!

 

Kako javlja beogradski B92, banjalučki Oskar film, koji drži multipleks Kozara i nekoliko kina u Banjoj Luci te je glavni kinodistributer u Republici Srpskoj, ne želi distribuirati film jer ga “ne smatra umjetničkim djelom”.

“Odluka je donesena jer je redateljica Jasmila Žbanić na dodjeli Zlatnog medvjeda u Berlinu u svijet poslala poruke koje nemaju veze ni s filmom ni s umjetnošću. U ponedjeljak je u Banjoj Luci održana zatvorena projekcija filma, a prisutni su se izjasnili da taj film ne treba prikazivati u kinima Republike Srpske”, rekao je direktor Oskar filma Vladimir Ljevar. Nije poznato tko je bio u publici na “zatvorenoj projekciji”.

 

 

“Taj film publika ne može promatrati kao umjetnost, jer ga od Berlina prati mnogo drugih elemenata, od izjave redateljice pa do reakcija u Sarajevu. Prikazivanje u Republici Srpskoj bilo bi kontraproduktivno i mi smo rekli NE Grbavici”, rekao je Ljevar. U sarajevskoj dvorani Zetra u srijedu navečer je održana projekcija Grbavice na kojoj je bilo četiri tisuće gledatelja. Film je od četvrtka na redovitom kinorepertoaru širom Federacije BiH.

Grbavica je već izazvala jednu vrlo oštru reakciju iz Srbije – režiser i rođeni Sarajlija Emir Kusturica javno je poručio Jasmili Žbanić da ga “savršeno boli k***c za Jaslinu, ili kako se već zove ta redateljka. Njena priča je njena priča i tu se, što se mene tiče, završava moja priča u vezi s tim”, rekao je svojedobni dobitnik Zlatne palme u Cannesu.

Srbi dakle neće ovaj film, premda uveliko govori o grijesima koji se pripuse njihovome narodu, posebice pojedincima, čak i uz činjenicu da se u njemu pojavljuje nekoliko srpskih (slavnih) imena, a uz Mirjanu Karanović igraju i mlada Luna Mijović, a u ostalim se ulogama pojavljuju Leon Lučev, Bogdan Diklić, Dejan Aćimović, Jasna Ornela Beri i Semka Sokolović Bertok.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.