Satelitski detektor LINANAL potvrđuje postojanje piramide


Fondacija «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» uradila je još jednu visokotehnološku analizu uzvišenja Visočice – prve evropske piramide – u gradu Visoko.

Uz pomoć automatskog satelitskog detektora linearnih anomalija pod nazivom LINANAL, geofizičari Fondacije utvrdili su da su unutrašnji uglovi cca 45 stepeni što potvrđuje hipotezu da je ovo uzvišenje vještačka građevina kolosalnih razmjera. Na zapadnoj strani je pravilan prilazni plato, što je karakteristično za gradnju piramida. Semir Osmanagić, Predsjednik upravnog odbora Fondacije objašnjava:» Precizni topografski podaci Geodetskog zavoda BiH obrađeni su u ovom automatskom satelitskom programu», te naglašava:»Ovako stručan i sistematičan pristup jednom istraživanju sigurno će biti putokaz za buduće arheološke projekte u BiH i šire. Riječ je o kombinaciji klasičnih geo-arheoloških metoda i ultramodernih satelitskih tehnologija.»

Fondacija smatra da se samo multidisciplinarnim pristupom sa naučnom argumentacijom na međunarodno provjerljivom nivou može uspješno realizirati projekat bosanskih piramida. Stoga su u timu pored arheologa, zastupljeni i geolozi, sedimentolozi, geofizičari, petrografi, geomehaničari stijena, geodete, minerolozi, paleontolozi i historičari, čija stručnost i entuzijazam doprinose stvaranju jedinstvenog istraživačkog fenomena, saopšteno je iz Fondacije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.