Koštunica za Srbiju do Sarajeva

‘Ovo je primjer kako treba izgledati buduća granica Srbije. Ohrabren sam moralom i odlučnošću naših boraca da ne odstupe’, kazao je 1994. godine aktualni premijer Srbije Vojislav Koštunica pri obilasku položaja vojske bosanskih Srba oko Sarajeva.

Ta se izjava čula jučer u Haagu, pred Međunarodnim sudom pravde drugog dana rasprave po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Izjava aktualnog premijera Srbije, tada predsjednika Demokratske stranke, prezentirana je kao snimka na kojoj se potom pojavljuje i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Å ešelj.

Komentirajući snimku te posebno izjavu Koštunice o ‘Srbiji s ove i one strane Drine’, jedan od zastupnika BiH u tužbi Phon Van Den Biesen kazao je da je i to dokaz plana da se Drina izbriše kao granica između dviju država, realizira plan o čišćenju od nesrba pojasa od 50 kilometara zapadno od te rijeke, čime bi se stvorila velika Srbija.

Masakr na Markalama

Van Den Biesen i Magda Karagiannakis, pravnica iz Australije, detaljno su govorili o pripremama SCG-a za agresiju na BiH i Hrvatsku te zločinima genocida koji su počinjeni.

Uz snimke Koštunice i Å ešelja na položajima bosanskih Srba oko Sarajeva, prikazane su i scene masakra u redu za kruh u Miskinovoj ulici u Sarajevu 1992, na Markalama 1993. godine te djelovanje snajperista po gradu.

Nerijetko se u Velikoj sali Suda mogao čuti uzdah ili muk nakon iskaza neke od preživjelih žrtava ili svjedoka zločina. Tako je prezentirana i snimka svjedočenja majke jednog dječaka iz Srebrenice koji je u srpnju1995. godine, s 14 godina, izveden iz kolone civila i likvidiran.

Van Den Biesen je u svom izlaganju, koje se ticalo opsade Sarajeva, naglasio da je obruč oko grada postavila JNA i da je on tu ostao naredne četiri godine.

Naveo je i podatak da je od ratnih posljedica u gradu nastradalo oko 10.000 ljudi, od čega su više od polovice civili.

Govoreći o planu čišćenja Podrinja on je naveo da su iza njega stajali Slobodan Milošević i vrh SCG te je posebno naglasio da su u napadu i kasnijem masakru nad Bošnjacima Srebrenice bile angažirane jedinice MUP-a SCG, RS i tadašnje ‘Republike Srpske Krajine’.

To je objasnio činjenicom da su na realizaciji plana o 50 kilometara čistog srpskog prostora zapadno od Drine bili angažirani svi i da nije čudo da se u to uključila i policija tzv. RSK.

‘To je bio zadatak od strateškog značaja čija je realizacija planirana još od polovine 1991. godine’, naveo je Biesen.

Karadžićeve izjave

O tom planu govorila je i Karagiannakis. Ona je citirala dokumente, dijelove presretnutih razgovora između Karadžića i Miloševića te drugih dužnosnika, pa čak i dnevnike nekih od aktera tih događaja.

Nadalje, navela je i dokaze o tome da su MUP i JNA obučavali i opremali vojsku bosanskih Srba te citirala Karadžićevu izjavu iz 1991. godine po kojoj, ako nestane Jugoslavije, Srbi mogu živjeti samo u velikoj Srbiji.

Karagiannakis je istaknula i da su sve aktivnosti na stvaranju nestabilnosti u BiH tijesno koordinirane između Miloševića i Karadžića. U srijedu će pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu biti nastavljeno iznošenje dokaza BiH strane. Najavljeno je da će tijekom procesa biti emitiran i cjelovit snimak zločina koji su pripadnici Å korpiona počinili nad Srebreničanima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.