U Hagu počela završnica spora po tužbi kojom BiH tereti SiCG za genocid.


Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je završnica spora po tužbi kojom Bosna i Hercegovina tereti SiCG za genocid.

Predstavnik BiH Sakib Softić na početku je pomenuo činjenicu da je teritorija Republike Srpske danas gotovo mononacionalna i monoreligijska, za razliku od prije rata, ali da cilj tužbe nije da se svaki bosanski Srbin osudi za genocid niti je cilj osveta. BiH ne želi da se osude ni pojedinačni građane Srbije ili RS, već da se utvrdi odgovornost države, rekao je Softić. On je naveo da su ti ljudi bili zavedeni iz Srbije. Rat u Bosni bio je kao tsunami koga je izazvao čovjek, a vlast u Beogradu odvela je nesrbe iz Bosne u pakao, rekao je Softić

“Ovo je pokušaj da se zadovolji pravda za sve ogromne patnje koje smo preživjeli”, kazao je Softić, naznačavajući da je “oružano nasilje uništilo sam karakter BiH i značajan dio njenog nesrpskog stanovništva”.

Softić je podvukao da BiH ne želi osvetu niti kolektivnu krivicu srpskog naroda koji je bio zaveden od vodstva iz Srbije. Rekao je da je suština slučaja pred sudijama utvrđivanje kako je vlast u Beogradu bosanske Srbe poslala an “pakleni put” iza kojeg su ostale hiljade leševa, uništeni gradovi, izgubljene mladosti.

On je ocjenio da je u Srbiji i dalje prisutno negiranje tih zločina: “Srebrenica se nije desila, mi nismo agresori – mnogi bi u to voljeli da vjeruju”. “To negiranje je i suština odgovora na tužbu tima SiCG – to nismo bili mi, mi s tim nemamo ništa… To je pokušaj falsifikovanja historije. Obnova BiH i napredak odnosa sa SiCG neće biti moguće uz to negiranje. Istina je bolna za SiCG i za Republiku Srpsku, ali to nije ni blizu patnjama nesrba u BiH. Za zalječenje rana potrebna je presuda ovog suda”, istakao je Softić.

Ističući da vlasti BiH nikada nisu negirale da su i bosanski Srbi bili žrtve zločina, on je kazao da to, međutim, nikada nije bila “politika vlade u Sarajevu” i da ona nikada nije odobravala zločine.

 

Britanski mediji: Genocid u Srebrenici je već dokazan

 

Vodeći londonski dnevnici jutros donose čitav niz tekstova posvećenih Srbiji i Crnoj Gori. Naime, Independent i Times najavljuju početak rasprave po tužbi za genocid koju je, pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Bosna i Hercegovina podnijela protiv Srbije i Crne Gore.

Independent podsjeća da je drugi sud, Haški tribuinal za ratne zločine, u dvije presude, protiv oficira Vojske Republike Srpske Radislava Krstića i Vidoja Blagojevića, već zaključio da je u Srebrenici izvršen genocid.

Teže će, međutim, biti dokazati da je država odgovorna za zločin genocida, navodi Independent citirajući procjenu jedne nevladine organizacije u kojoj se kaže da bi pravni zastupnici Sarajeva morali da dokažu da je rukovodstvo Srbije imalo svjesnu namjeru da uništi nesrpsko stanovništvo u Bosni.

Times početak rasprave po tužbi za genocid povezuje s očekivanim upozorenjem Europske unije da će pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom biti poremećeni ukoliko se ne riješi pitanje Ratka Mladića.

List ocjenjuje da je takvo upozorenje blago i da predstavlja razočaranje za glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte koja je od Evropske unije tražila da suspenduje pregovore sa Beogradom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.