Lukić se izjasnio da nije kriv


Milan Lukić, bivši pripadnik paravojne jedinice bosanskih Srba, optužen da je počinio etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, izjasnio se u petak da nije kriv ni po jednoj od 21 tačke optužnice pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

“Nisam kriv”, odgovorio je 21 put Milan Lukić (38), čovjek koji po svom fizičkom izgledu podsjeća na boksera. Optuženi, koji se posebno tereti za ubistvo oko 140 Bošnjaka, te da je zavodio “teror” nad nesrpskim stanovništvom u Višegradu, stigao je u utorak u zatvorsku jedinicu ICTY-a. On je u Haag stigao iz Buenos Airesa, gdje je uhapšen nakon pet godina bijega.

Na pitanje britanskog sudije Iaina Bonnomiea o posljednjem boravku prije hapšenja 8. augusta 2005., on je odgovorio “posljednje četiri mjeseca sam proveo u Argentini”, javio je AFP.

Međunarodni sud je prvobitno podigao optužnicu protiv Milana Lukića, njegovog rođaka Sredoja Lukića i bliskog porodičnog prijatelja Mitra Vasiljevića 26. oktobra 1998. Prema navodima optužnice, Milan Lukić je u proljeće 1992. u Višegradu, u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, organizovao paravojnu grupu bosanskih Srba. Navodi se da je ta grupa, koja se spominjala pod nazivom “Beli orlovi” i “Osvetnici”, sarađujući s lokalnom policijom i vojnim jedinicama, zavela teror nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom.

Milan Lukić se optužnicom tereti za ubistvo, okrutno premlaćivanje, protivpravno zatočenje i terorisanje Bošnjaka i drugih nesrpskih civila, kao i uništavanje i pljačku njihovih domova i lične imovine.

Među incidentima za koje se tereti, u optužnici se navodi da su 14. juna 1992. ili oko tog datuma Milan Lukić, Sredoje Lukić i drugi prisilili oko 70 žena, djece i starijih muškaraca, bosanskih Muslimana, da uđu u jednu kuću u u Višegradu. Kuću su zatim zabarikadirali, zapalili i pucali u one koji su pokušali da se spasu iskakanjem kroz prozor. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući 18 djece starosti od dva dana do 14 godina.

Milan Lukić i Sredoje Lukić se optužnicom terete za ubistvo još približno 70 osoba Bošnjaka u sličnom incidentu koji se dogodio 27. juna 1992. ili oko tog datuma. Navodi se da su njih dvojica i drugi zabarikadirali te ljude u jednoj kući pored Višegrada i potom je zapalili, što je prouzročilo smrt svih tih ljudi, izuzev jedne osobe, uključujući šestero djece mlađe od 11 godina.

Milan Lukić se također tereti za ubistvo pet od sedam Bošnjaka koji su strijeljani na obali rijeke Drine 7. juna 1992 ili oko tog datuma. Mitru Vasiljeviću je suđeno pred Međunarodnim sudom i osuđen je na 15 godina zatvora za učešće u tom konkretnom zločinu, te se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Austriji.

Milan Lukić se pridružuje svom rođaku Sredoju Lukiću u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda u očekivanju početka suđenja. Sredoje Lukić je u pritvor Međunarodnog suda prebačen 16. septembra 2005.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.