Pobijeno 5.000 komada peradi


U krugu od tri kilometra od malog Plivskog jezera u Jajcu, mjesta gdje je pronađen labud zaražen virusom H5 ptičje gripe jučer je ubijeno između 4.000 i 4.500 komada peradi.

Uništavanje peradi i dezinfekcija kokošinjaca i farmi kako bi se spriječilo eventualno širenje virusa H5 obavljeni su u deset sela u Federaciji BiH i dva u RS. Medijima je bilo dopušteno da snime eliminisanje peradi u naselju Donje Mile u Jajcu.

 

Žao mi mojih koka. Ugušiše ih – komentarisala je juče Ljuba Tokić u svome dvorištu u jajačkom naselju Donje Mile, dok je ekipa zaštitara od ptičje gripe u njezinu kokošinjcu uništavala perad i dezinficirala kokošinjac.

Razumijemo mi da se to radi preventivno i neka, ali ne mogu sakriti da mi je žao mojih koka – kaže Ljuba brišući suze. – Treba to i othraniti – dodaje njezin suprug Vinko. – Kupit ćemo nove piliće, pa će opet biti koka – dobacuje jedan od okupljenih komšija pred kućom Tokića.

I Ana Radić, starica iz Donje Mile, čije su kokoši jučer eliminisane, ne može se načuditi odakle sve te silne bolesti danas u svijetu.

I ranije su labudovi slijetali na Plivsko jezero, bilo je i uginulih, ali nikad nije bilo boleština kao danas – kaže baka Ana. Nije se bojala da će je kokoši zaraziti ptičjom gripom, jer su bile zdrave, kaže. Jela je i jaja i meso svojih kokoši. Mještani sumnjaju da će im država isplatiti odštetu za uništenu perad.

Popisali su nas, pobili kokoši, a hoćemo li dobiti naknadu pitanje je, kao i sve u našoj državi – govore uglas.Ubijena perad zakopana je naveče u jamu u plastičnim vrećama u kojima je dovezena ne na tu lokaciju, najmanje metar ispod zemlje, a mjesto je potom dezinfikovano da bi se spriječilo daljnje širenje virusa ptičje gripe.

U Jajcu su jučer bile primjetne ekipe civilne zaštite sa karantenskim odijelima i maskama kako prolaze gradom, ali i automobili sa peradi koja se prevozila na zbirno mjesto-grobnicu. Obavljala se i dezinfekcija automobila na izlazima oko Jajca. Jedna od stanovnica Jajca koju smo zatekli na ulici kazala je da se stanovništvo plaši da bi se virus mogao prenijeti i na ljude.

Vodu iz vodovoda uopšte ne pijemo, niti jedemo jaja, piletinu i pileće prerađevine. Teško je ostati ravnodušan – kazala je.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.