Ptičji grip u BiH


Testiranjem dva labuda koja su nedavno pronađena mrtva na Malom Plivskom jezeru kod Jajca utvrđena je pozitivna reakcija na prisustvo virusa aviarne influence, odnosno ptičje gripe.

Ovo je juče potvrdio Jozo Bagarić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

 

“Mi smo prvu informaciju o pojavi dva sumnjiva labuda dobili u četvrtak poslijepodne. Tokom noći uz asistenciju policije, lovaca i lovočuvara eutanizirana su još dva labuda da bi ih kasnije dopremili na Veterinarski fakultet u Sarajevu. Brzim testom utvrđena je pozitivna reakcija na prisustvo ptičje gripe”, objasnio je Bagarić.

Dodao je da će do ponedjeljka poslijepodne biti poznati rezultati testiranja koje će biti urađeno na Veterinarskom fakultetu.

“Poslije toga mi ćemo uzorke poslati u referentni laboratorij u Vejbridž u Velikoj Britaniji, a ti rezultati će pokazati da li se radi o visoko ili niskopatogenoj ptičjoj gripi”, kazao je Bagarić.

Ističe da je aktivirano državno i lokalno središte za nadzor bolesti i formirana stručna skupina.

“Vrše se i pripreme za provedbu karantena i neškodljivog ubijanja životinja na području gdje su pronađeni labudovi u krugu od tri kilometra”, dodao je Bagarić. 

“Sama sumnja da se pojavila ptičja gripa aktivirala je sve mehanizme. Usvojena je naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom, a aktiviran je i dežurni telefon 061/484-546. Organizovana su stalna dežurstva u Uredu za veterinarstvo BiH i referentnoj laboratoriji na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu”, dodao je Bagarić.

Nada Rajković, pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, potvrdila je da su ekipe na terenu i imenovan je šef lokalnog štaba.

Ured za veterinarstvo BiH izdao je juče uputstvo kojim se zabranjuje uvoz živih goveda, svježeg i smrznutog goveđeg mesa i proizvoda od goveđeg mesa iz Republike Hrvatske nakon pojave kravljeg ludila u Hrvatskoj.

Bagarić je kazao da se radi o privremenoj mjeri koja je donesena nakon što je iz Veterinarske uprave Hrvatske stigla informacija o ovom slučaju, a očekuje se detaljna informacija.

Zabrana propisana ovim uputstvom, međutim, ne odnosi se na mlijeko i sjeme za umjetnu oplodnju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.