Annan pozvao SAD na zatvaranje Guantanama


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u četvrtak kako bi Sjedinjene Države trebale zatvoriti pritvor za osumnjičene za terorizam u Guantanamu što je moguće prije, podržavajući ključne zaključke nezavisne komisije koju je imenovao UN.

Portparol Bijele kuće Scott McClellann odbacio je pozive za gašenjem zatvora, rekavši kako se vojska humano odnosi prema svim zatočenicima i da su to “opasni teroristi.” U izvještaju komisije objavljenom u četvrtak u Ženevi navodi se kako Sjedinjene Države moraju zatvoriti ovaj objekt “bez dodatnih odgađanja” jer je to praktično logor za mučenje gdje je zatvorenicima uskraćen pristup pravosudnim institucijama”.

Annan je izjavio novinarima kako se on ne slaže sa svime u izvještaju, ali da je “osnovna premisa da moramo biti pažljivi u balansiranju između efikasne akcije protiv terorizma i pojedinačnih sloboda, po mom mišljenju validna”.

Kazao je kako podržava protivljenje komisije tome što se ljudi drže u zatočeništvu “beskonačno” a da nisu optuženi pred sudom. “To je nešto što je zajedničko za svaki pravni sistem”, kazao je.

“Mislim da će oni morati ranije ili kasnije zatvoriti Guantanamo i mislim da je na vladi da o tome odluči i nadajmo se što skorije”, izjavio je Annan novinarima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.