UN se želi distancirati od izvještaja o Guantanamu


Ujedinjeni narodi su se utorak željeli distancirati od izvještaja u kojem se Washington optužuje za zlostavljanje zatvorenika u američkoj bazi Guantanamo te preporučuje zatvaranje tog zatvora.

Prijedlog izvještaja koji su izradili povjerenici Komisije za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi trebao bi biti objavljen do kraja sedmice, saopštio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Navodi iz tog izvještaja već su se pojavili u štampi. “Izvještaj su uradili neovisni reporteri koje je imenovala Komisija za ljudska prava, a ne visoka povjerenica Louise Arbour ili generalni sekretar UN-a Kofi Annan, precizirao je on.

Prema zaključcima tog izvještaja od 38 strana, čiju kopiju je dobio i AFP, zlostavljanje zatvorenika u Guantanamu
“predstavlja kršenje njihovih prava na mentalno i fizičko zdravlje, a u nekim slučajevima je i mučenje”.

Autori izvještaja osuđuju “pretjerano zlostavljanje” koje se koristi prilikom prebacivanja zatvorenika, kao i nasilno tjeranje na uzimanje hrane kod onih zatvorenika koji žele štrajkati glađu, ocijenivši da ta praksa spada u oblike mučenja.

Izvještači UN-a su pozvali Washington da zatvori ovu bazu.

“Kada ljudi budu čuli za ove informacije u izvještaju i kada ih budu čitali, tražimo od njih da vode računa o tome da nijedan od autora izvještaja nije posjetio Guantanamo”, rekao je glasnogovornik State Departementa Sean McCormack.

Oko 500 zatvorenika bez sudskog procesa nalazi se u Guantanamu, uglavnom zbog optužbi za terorističke napade nakon 11. septembra 2001. i neki od njih štrajkuju glađu.

Inspektori UN-a, koji su željeli posjetiti Guantanamo od aprila 2004., zatražili su od Washingtona da prihvati njihove zahtjeve, da mogu u četiri oka razgovarati sa zatvorenicima.

S obzirom na to da je Washington odbio, inspektori su odustali od inspekcije planirane u decembru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.