Zabranjen uvoz peradi iz Slovenije, Grčke…


Bosna i Hercegovina zabranila je juče uvoz peradi i jaja iz Slovenije, Bugarske, Grčke i Italije, nakon što su u našem okruženju otkrivena nova žarišta virusa ptičjeg gripa.

“Nema mjesta panici”, rekao je Jozo Bagarić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, “ali ovaj put prijeti izuzetno veliki rizik da nas zahvati virus”.

 

U pokušaju da se zaštitimo od izuzetno opasnog virusa, veterinarske vlasti juče su širom zemlje preduzele niz restriktivnih mjera, pošto je virus stigao blizu bh. granice. Zabranjen je uvoz mesa, jaja i peradi iz zaraženih zemalja, a od juče i lovci više ne mogu loviti divlje ptice zbog opasnosti od kontakta s pticama. Zbog povećanog rizika u pripremi je, kako saznajemo, i zabrana držanja peradi na otvorenom, u slučaju da nam se virus veoma približi.

Od juče na terenu je deset inspektora i stalan je nadzor kriznih tačaka, gdje bi se virus eventualno mogao pojaviti, s obzirom na povratak ptica selica, koje slove za prenosnike virusa.

Stručne ekipe juče su uzele prve uzorke i odnijele ih na analizu u dvije specijalizovane laboratorije u Sarajevu i Banjoj Luci, gdje se može utvrditi prva sumnja na prisustvo virusa. Na Malom Plivskom jezeru kod Jajca juče ujutro je otkriven jedan mrtav labud, dok je jedan eutanaziran zbog pokazivanja znakova bolesti. Prvi nalazi upućuju na to da ptica nije bila zaražena virusom ptičjeg gripa, ali, prema riječima Nihada Fejzića, zamjenika direktora Kancelarije za veterinarstvo, ptica će danas biti dodatno analizirana u Sarajevu.

“Virusološka pretraga, urađena na licu mjesta, je negativna, tako da je veoma mala šansa da je ptica oboljela od smrtonosnog virusa. Ipak, danas ćemo je dodatno ispitati složenijom virusološkom pretragom”, rekao je Fejzić i dodao da postoji mogućnost da će uzorak, nakon ove pretrage, biti upućen i u Veliku Britaniju. On je rekao da bi danas trebalo da bude analiziran i uginuli labud pronađen kod Tuzle.

U laboratoriji u Banjoj Luci juče je na analizi bila uginula čaplja, otkrivena u istočnom dijelu RS. Nakon analize, utvrđeno je da u uginuloj životinji nema virusa H5.

U našim laboratorijama moguće je utvrditi prvu, početnu sumnju na prisustvo virusa, ali konačnu ocjenu može da da specijalizovana laboratorija u Engleskoj.

Dok se BiH tek sprema na odbranu od virusa, iz zemalja okruženja stižu vijesti o novim slučajevima ptičjeg gripa kod životinja. Italija je u panici nakon što je kod šest uginulih labudova otkriven smrtonosni virus H5N1, dok su, zbog sumnje na ptičji grip, u Grčkoj u karantinu dvije osobe oboljele nakon neposrednog kontakta s pticama. U Grčkoj su otkrivena dva nova žarišta virusa tipa H5N1, dok je u Rumuniji utvrđen novi slučaj virusa H5, blažeg oblika ptičjeg gripa.

To, praktično, znači da se virus koji je u Aziji i na Bliskom istoku ubio 88 osoba i izazvao pokolj miliona ptica, proširio i na Evropsku uniju.

Strahuje se da se virus brzo širi među zemljama Unije, budući da je Slovenija poslala uzorke labudova koji su zaraženi virusom H5 na testiranje u Britaniju kako bi se utvrdilo da li je, eventualno, riječ o patogenijem obliku virusa – H5N1.

Evropski zvaničnici pokušali su, ipak, da smire javnost, naglašavajući da smrtnih slučajeva među ljudima u regionu nema.

“Moramo ostati mirni. S podacima koji dolaze iz Italije, Grčke i Bugarske, kao i iz Nigerije, i dalje imamo posla sa ptičjim gripom koji pogađa ptice. Nigdje se nije pojavio slučaj prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka”, rekao je francuski ministar zdravlja Havijer Bertran.

Stručnjaci strahuju da bi virus H5N1 mogao da mutira u oblik koji bi mogao da se prenosi među ljudima i tako izazove globalnu pandemiju gripa u kojoj bi milioni umrli

Strah od ptica

Najveći broj ptica selica na našem području očekuje se krajem februara i u martu, tako da su inspekcijske službe usmjerene na ribnjake i druge lokacije, koje bi mogle biti kritične.

Rodoljub Trkulja, šef banjolučke laboratorije za viruse u Institutu “Vaso Butozan”, tvrdi, ipak, da je državni plan za odbranu od ptičjeg gripa nerazrađen i da, praktično, niko ne zna kako će to uopšte funkcionisati na terenu.

Zatrpani mrtvim pticama

Prema pisanju hrvatskih medija, mrtvi labudovi pronađeni su u Zagrebu, Sisku i Karlovcu, ali do sada nije otkriven razlog njihovog uginuća. Hrvatski virusolozi žale se da imaju “užasno puno ptica” na ispitivanju, zbog straha ljudi koji zbog ptičjeg gripa primjećuju mrtve ptice i donose ih na ispitivanje.

“Period migracije labudova još nije počeo, ali je očito da još vlada histerija u vezi s ptičjim gripom, pa tako građani u svakoj mrtvoj ptici vide ptičji grip”, požalili su se virusolozi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.