UN se želi distancirati od izvještaja o Guantanamu


Ujedinjeni narodi su se utorak željeli distancirati od izvještaja u kojem se Washington optužuje za zlostavljanje zatvorenika u američkoj bazi Guantanamo te preporučuje zatvaranje tog zatvora.

Prijedlog izvještaja koji su izradili povjerenici Komisije za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi trebao bi biti objavljen do kraja sedmice, saopštio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Navodi iz tog izvještaja već su se pojavili u štampi. “Izvještaj su uradili neovisni reporteri koje je imenovala Komisija za ljudska prava, a ne visoka povjerenica Louise Arbour ili generalni sekretar UN-a Kofi Annan, precizirao je on.

Prema zaključcima tog izvještaja od 38 strana, čiju kopiju je dobio i AFP, zlostavljanje zatvorenika u Guantanamu
“predstavlja kršenje njihovih prava na mentalno i fizičko zdravlje, a u nekim slučajevima je i mučenje”.

Autori izvještaja osuđuju “pretjerano zlostavljanje” koje se koristi prilikom prebacivanja zatvorenika, kao i nasilno tjeranje na uzimanje hrane kod onih zatvorenika koji žele štrajkati glađu, ocijenivši da ta praksa spada u oblike mučenja.

Izvještači UN-a su pozvali Washington da zatvori ovu bazu.

“Kada ljudi budu čuli za ove informacije u izvještaju i kada ih budu čitali, tražimo od njih da vode računa o tome da nijedan od autora izvještaja nije posjetio Guantanamo”, rekao je glasnogovornik State Departementa Sean McCormack.

Oko 500 zatvorenika bez sudskog procesa nalazi se u Guantanamu, uglavnom zbog optužbi za terorističke napade nakon 11. septembra 2001. i neki od njih štrajkuju glađu.

Inspektori UN-a, koji su željeli posjetiti Guantanamo od aprila 2004., zatražili su od Washingtona da prihvati njihove zahtjeve, da mogu u četiri oka razgovarati sa zatvorenicima.

S obzirom na to da je Washington odbio, inspektori su odustali od inspekcije planirane u decembru.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.