Uticaj bivšeg šefa SiCG tajne policije na haške bjegunce


Izvještaj SiCG VBA možemo cjeniti samo po tome da li će Mladić biti uhapšen ili ne. Ali i nije bitno to da se javnost izvjesti o sadržaju izvještaja, već da Mladić bude uhapšen. A vjerujem da su sada samo dani u pitanju.

Mi imamo vremena samo još do kraja februara kada se to mora uraditi – kaže Zoran Dragišić, vojni analitičar.

 

Sada se još uvjek, kako tvrdi, politički taktizira. On pretpostavlja da se traži dobro vrijeme da se Mladić izruči kako bi se izvukle najveće beneficije.

– Pregovori o statusu Kosova, kao i o pridruživanju EU, trebalo bi da počnu 21. februara. To bi mogao da bude dobar datum – navodi Dragišić. Mart je mjesec, upozorava, kada nas mogu sačekati veliki problemi sa EU. I, kako kaže, “to nisu samo obične prijetnje, slijedi nam potpuni prekid pregovora i sankcije“.

Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo, tvrdi da postoji potpuna spremnost premijera da ispuni obavezu da se Mladić nađe u Hagu.

– Ali Vlada u potpunosti ne odlučuje o tome. Postoje dijelovi vojne tajne službe i BIA i nacionalne službe RS, koji imaju svoje interese. Oni, ubjeđena je ona, u ovom momentu još uvek procjenjuju šta treba raditi sa Mladićem, šta je u interesu Srbije i RS.

– Veoma važnu ulogu u tom odlučivanju ima Jovica Stanišić, bivši šef Državne bezbjednosti. Mladića oni posmatraju u odnosu na tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde – kaže Kandićeva. Ona vjeruje da je u taj proces na neki način uključen i Nebojša Vujović, srpski biznismen koji ima veliki uticaj u Washingtonu.

– On je uz Stanišića doprinjeo svim dosadašnjim dobrovoljnim predajama haških optuženika, ali u slučaju Mladića nije ključan, niti jedini – navodi ona.

I Dragišić je ubjeđen da se pregovara o predaji. To bi, smatra, bilo i najbolje rješenje jer bi se spriječila mogućnost da neko strada. Ali, on kaže da i ukoliko se Mladić sam ne preda, postoje policijske jedinice koje su u stanju da riješe pitanja mnogo teža nego što je njegovo hapšenje.

Atmosfera posljednjeg dolaska tužiteljke Haškog tribunala Carle del Ponte podsjeća Kandićevu na vrijeme pred hapšenje Gotovine, kada su mediji bili šokirani da nije bila stroga u svojim prijetnjama da će pokušati da spriječi pridruživanje EU. Tek kada je Gotovina uhapšen, pokazalo se zašto je bilo tako.

– Del Ponteova je imala podatke da je Gotovina lociran, zato je bila blagonaklona i nije tako oštro kritikovala. Njena reakcija sada u Beogradu je slična. Svi mediji su iznenađeni jer nije bila kategorična. Pokazala je da vjeruje u razloge i garancije koje je dala Vlada Srbije da će se Mladić naći u Hagu. Ne može biti drugo nego da su Del Ponteovoj iznjeti podaci koji su je uvjerili da će Mladić biti u Hagu. Na osnovu tih podataka ona je rekla da očekuje da će biti ostvareno što joj je obećano – navodi ona, takođe pominjući datum 21. februar, i početak pregovora o statusu Kosova i pridruživanju EU.

– To je termin veoma važan za Vladu i državu. Tada akcija mora dobiti svoj jasan epilog, koji mora rezultirati time da se Mladić nađe u Hagu najkasnije do početka aprila – kaže Nataša Kandić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.