Zajedno ugasiti plamen krize


Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa izjavio je juče da bi istočne i zapadne zemlje trebalo zajedno da se angažuju na gašenju “zlonamjernog plamena” krize koja je nastala objavljivanjem karikatura proroka Muhameda.

“Nije trenutak za sukob između Istoka i Zapada”, ocijenio je Musa, obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma u Džedi, saudijskoj luci na Crvenom moru.

 

“Udružimo se, mi muslimani koji želimo dobar odnos sa zapadnjacima, s našom braćom u Evropi i SAD koji misle jednako kao mi, i ugasimo ovaj zlonamjerni plamen krize”, rekao je Musa i dodao da se treba raditi zajedničkim snagama da se taj incident ne ponovi.

Desetine hiljada Turaka demonstriralo je juče protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda, paleći danske zastave i bacajući kamenje na francuski konzulat.

Oko 50.000 ljudi, što je najmasovnije okupljanje od objavljivanja stripova u danskim novinama u septembru, okupilo se na glavnom trgu u istočnom gradu Dijarbakiru, uzvikujući slogane protiv Danske.

U Istanbulu, najvećem gradu u Turskoj, oko 150 ljudi juče je gađalo kamenjem i jajima francuski konzulat uzvikujući “Allah je veliki” i “osveta”. Policija je uspjela da spriječi nekoliko demonstranata da se popne na ogradu oko konzulata u pješačkoj Ulici Ištiklal u evropskom dijelu grada.

Mahmud Ahmadinedžad, iranski predsjednik, optužio je u subotu SAD i Evropu da su “taoci cionizma” i kazao da će platiti veliku cijenu zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, prenose agencije.

“Narod SAD i Evrope platiće veliku cijenu zbog toga što su postali taoci cionista”, kazao je Ahmadinedžad.

Jemen je najavio da će trojici urednika privatnih jemenskih novina biti suđeno zbog objavljivanja danskih karikatura, a dozvola za objavljivanje ovih novina je suspedovana.

Norveški ambasador u Saudijskoj Arabiji izvinio se juče u ime svoje vlade svim muslimanima zbog objave karikatura proroka Muhameda u norveškom listu “Magazinetu”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.