Osuđeno nedolično prikazivanje lika poslanika Muhammeda


Islamska zajednica u BiH najstrožije osuđuje nedolično prikazivanje lika poslanika Muhammeda i traži od evropskih medija da u ime slobode od straha i ponižavanja, prestanu širenje islamofobije.

Također apelira na muslimane u svijetu, a posebno u Evropi i Bosni i Hercegovini, da se suzdrže od reakcija i nasilnih protesta koji štete ugledu poslanika Muhammeda. Sloboda izražavanja ne može biti opravdanje za vrijeđanje osjećanja drugoga.

 

Danske novine su povrijedile osjećanja milijardu i po muslimana, pokazujući poslanika Muhammeda u liku teroriste, kazao je reisul-ulema doktor Mustafa Cerić, obraćajući se novinarima na pres-konferenciji.

«Naravno, neće dvanaest ružnih riječi umanjiti ugled Muhammeda kod muslimana, niti će dvanaest ružnih karikatura uvećati slobodu izražavanja kod Evropljana. Ali tih dvanaest evropskih karikatura sigurno će ostaviti dubok trag, nepovjerenja, jer rana od koplja zaraste, ali rana od jezika koja dira osjećaje duše teško zaraste», kazao je reis Cerić.

Na pitanje za komentar o najavljenim protestima u Sarajevu ispred danske, norveške i francuske ambasade, reisul-ulema je rekao kako Islamska zajednica nema namjeru organizirati nikakve proteste, te da je BiH slobodna i demokratska država u kojoj se slobodno može protestirati uz prethodnu najavu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.