Počinje gradnja spomenika žrtvama Korićanskih stijena


Načelnici opština Travnik i Kneževo/Skender Vakuf potpisali su juče Protokol o zajedničkoj izgradnji spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve masakra na Korićanskim stijenama.

Ova, jedinstvena inicijativa pokrenuta je prije nekoliko mjeseci, a juče je konkretizovana protokolom, kojim su utvrđene komisije koje će izabrati idejni projekat spomenika i obaviti potrebne pripreme.

 

Čelnici dviju opština, jedne većinsko srpske, druge bošnjačke, poručili su da zajedničkom izgradnjom spomenika žele da pošalju u svijet poruku pomirenja i tolerancije.

Na lokaciji Korićanskih stijena, dijela kneževske opštine, u avgustu 1992. godine pobijeno je oko dvije stotine Bošnjaka s područja Prijedorske regije. Snage, pod kontrolom prijedorske policije, strijeljale su ih iznad klanca i njihova tijela bacila u nekoliko stotina metara dubok ponor.

Prema riječima Bore Škeljića, načelnika opštine Kneževo/Skender Vakuf, koji je inicirao ovaj projekat, izgradnjom spomenika bi se pokazalo da se zločin, poput ovog, više nikada ne smije desiti.

“Nadamo se da će i drugi slijediti naš primjer”, rekao je Škeljić.

Tahir Lendo, načelnik opštine Travnik, poručio je da je sljedeći korak, pored izrade projekta i konkretizovanja aktivnosti, da se u projekat uključe i susjedne opštine Kotor Varoš, Dobratić i Jajce.

Opštinske komisije trebalo bi da izrade konkretan plan aktivnosti za izgradnju spomenika, što podrazumijeva izbor idejnog rješenja i sve aktivnosti na izgradnji.

“Ako sve bude teklo po planu, nadamo se da bi spomenik mogao biti izgrađen do avgusta ove godine, kako bi bio gotov do godišnjice masakra”, rekao je Lendo.

Čelnici obiju opština apelovali su na više nivoe vlasti da im finansijski pomognu, jer teško da bi, iz siromašnih opštinskih budžeta, mogli da isfinansiraju ovaj projekat.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.