Jyllands-Posten protiv Islama

Jyllands-Posten protiv Islama


Danske dnevne novine Jyllands-Posten su početkom ovog mjeseca izazvale protest muslimana te zemlje. Razlog je bio poziv tih novina danskim karikaturistima da portretiraju poslanika Muhammeda a.s. Kao navodno, u Danskoj islamisti (ukupan broj muslimana 150.000 ili 2.8%) nameću svoju diktaturu u formi prijetnji onima koji slikaju Muhammeda a.s., te se Jyllands-Posten osjeća pozvanim da brani tekovine demokratije.

Sve je počelo jadima nekog mladog pisca objavljenih u Postenu koji je napisao knjigu o Muhammedu a.s. i požalio se da ne može naći nikoga da mu djelo uljepša slikama. Na to su novinari objavili apel neustrašivim karikaturistima da ne pokleknu pred prijetnjama islamista i da pošalju svoje radove Jyllands-Postenu koji su i objavljeni. (karikature se mogu vidjeti ovdje)
Novine su računale sa tim da će muslimani protestvovati protiv crteža, te su žurnalisti nakon toga izašli u javnost objašnjavajući sponu između vrijeđanja muslimana i demokratije. ”U sekularnom društvu vjerske zajednice ne mogu zahtjevati poseban tretman. U demokratiji s vremena na vrijeme morate prihvatiti kritiku odnosno prihvatiti da postanete predmet ismijavanja, “ kaže Flemming Rose, zadužen za ”škulturu”™ u dotičnim novinama.

Da ćafiri blate Muhammeda a.s. je fenomen star koliko i sam islam i bio je prisutan u svim društvenim fazama nemuslimana, od plemenskih zajednica preko robovlasničkog i feudalnog društva pa do savremene ”šdemokratije”™.
Licemjerno u ovom slučaju je pozivati se na ”šslobodu mišljenja”™ u vrijeđanju muslimana dok u isto vrijeme danski zakon predviđa sankcije i za najmanji vid vrijeđanja Jevreja. Zbog čega nikome ne padne na pamet da demokratiju i pravo na govor demonstrira karikaturisanjem Jevreja? Zar se ovdje ne primjenjuje princip da ”u demokratiji s vremena na vrijeme morate prihvatiti kritiku odnosno prihvatiti da postanete predmet ismijavanja “?

***

”Sve su životinje jednake, ali neke su jednakije od drugih “. Ovim citatom iz ”Animal farm “, George Orwell je htio da kritikuje jednoumlje u komunističkoj Rusiji. I nakon 60 godina od prvog objavljivanja ovo satiričko djelo nije izgubilo ništa od svoje aktuelnosti.

Danas je to doslo dotle da Saudjiska Arabija bojkotuje danske proizvode. Arla koja je najveca mljekara u Danskoj ima veliko trziste u Saudiskoj Arabiji danas se oglasava i kaze da se radi o trocifrenim gubitcima radi bojkota i mozda otpustanja radnika. Novinari i dalje ne zele da se izvinu i napisu te 2 recenice. Stvarno pretjeruju.
Kolege danci na fakultetu govore kako je Saudijska Arabija pretjerala a niko od njih ne spominje doticne novine i njihovu redakciju.
Veceras javljaju da i u Kuvajtu su poceli da bojkotuju danske prozivode.
Niko ne zna dokle ce ovo doci… Samo znam da ovo sve stvara jos vecu mrznju izmedju danaca i muslimana u Danskoj. Jer oni naravno ne vide da su novine ista pogrijesile.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.