Akcija u Den Haagu 27. februara

Akcija u Den Haagu 27. februara


Postovane dame i gospodo, dragi prijatelji, zelimo Vas ovim putem jos jednom informirati o predstojecoj akciji Drustva za ugrozene narode u Den Haagu 27. februara 2006.

27. februara pocece rasprava pred Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu povodom tuzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. Tim povodom Drustvo za ugrozene narode zeli organizirati mirnu demonstraciju ispred Suda u znak podrske BiH i radu Suda. Planiramo organizirati autobus iz Njemacke s otprilike 40-60 ucesnika koji bi, skupa s nama, 26. februara krenuli iz Berlina/Göttingena za Den Haag. Namjera nam je, takodjer, da iz Sarajeva dodje oko 50 zena, majki Srebrenice, koje ce nam se pridruziti u Den Haagu. Na demonstraciji cemo nositi veliki transparent s preko 8 000 imena ubijenih Srebrencana, te transparente s nazivima dosad otkrivenih masovnih grobnica i koncentracionih logora. Ova akcija treba imati  internacionalni karakter i ona ce znaciti pocetak nove kampanje Drustva za hapsenje ratnih zlocinaca.

Svima onima koji su Njemackoj obracamo se s molbom da nam pomognu u organizaciji ove akcije. Potrebno nam je oko 40-60 ljudi koji bi s nama krenuli u Den Haag. Drustvo bi snosilo troskove prijevoza autobusom i smjestaja u Den Haagu za jednu noc. Nastojacemo naci sponzore koji ce finansirati ovu akciju, jer to nije  moguce iz vlastitih sredstava.

Nase prijatelje u Holandiji molimo da nam izidju u susret i pomognu oko pronalaska povoljnog smjestaja i brige o ucesnicima iz BiH i  Njemacke. Osim toga ocekujemo da nas Bosanci i Holandjani podrze i dodju u sto vecem broju ispred Suda.
 Drustvo ce informirati sve holandske medije. Gradonacelnik Den Haaga i premijer holandske Vlade bice zamoljeni da prime delegaciju Drustva i ucesnika iz Sarajeva, te da nam se pridruze na akciji.
 Molimo sve one koji nam mogu pomoci da nam se jave sto prije, kako bismo poceli s konkretnim pripremama. Dobro su nam dosli i Vasi prijedlozi po pitanju potencijalnih sponzora.
Prijave ucesnika iz Njemacka na tel. 0551 499 06 16 (J. Causevic) .
Prijave ucesnika iz  Sarajeva na tel. 00387 33 213 707 (gospodja Fadila Memisevic i Belma Zulcic).
Srdacni pozdravi i hvala unaprijed.

 P.S. U slucaju da predstavnici bosansko-hercegovackih medija u Njemackoj zele pratiti nasu akciju, molimo da nam se zbog rezervacije mjesta u autobusu prijave sto prije. (Ucesce na akciji u Den Haagu prijavila je i bosansko-hercegovacka radio-televizija.)

Jasna Causevic
Gesellschaft für bedrohte Völker
Referat Südosteuropa
Postfach 2024, D-37010 Göttingen
Tel. +49/551/4990616, fax: +49/551/58028
e-mail: bosnien@gfbv.de, homepage: http://www.gfbv.de

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.