Da li se Ratko Mladić zaista sprema za predaju?


Pisanje sarajevskog «Avaza» da su srpska dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i domaći poslovni ljudi obezbjedili 7,5 miliona dolara za potrebe haškog optuženika Ratka Mladića i da je to znak da se on sprema za predaju, poklapa se na svoj način sa izjavama zvaničnika u Srbiji.

U Beogradu niko od zvaničnika, niti upućenijih analitičara, ne demantuje pisanje sarajevskog «Avaza», ali i ne žele da ulaze u detalje da li je sakupljan novac u srpskoj dijaspori za Ratka Mladića. U strankama bliskim dijaspori neodređeno govore da je nekakav novac sakupljan, ali da se ne zna za koga. Pri tome ukazuju na značajne razlike u brojnim udruženjima Srba koji žive u inostranstvu kada je riječ o odnosu prema Haškom sudu i konkretno prema bjeguncima: Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Sve su, međutim, određeniji stavovi zvaničnika prema tom pitanju.

Šef diplomatije Državne zajednice, Vuk Drašković, zavapio je juče na sjednici Glavnog odbora njegove stranke, Srpskog pokreta obnove, da više nema odlaganja oko izručenja preostalih haških bjegunaca. Po njegovoj ocjeni, radi se o sedmicama za ispunjenje svih preostalih obaveza. U suprotnom, kako je rekao, biće ugroženi pregovori Beograda sa Evropskom unijom, kao i pregovori o konačnom statusu Kosova:

«U tom slučaju mogu vam reći, sa svim onim što znam o međunarodnoj zajednici, da bi sve odluke o ovim strateškim pitanjima o kojima govorim bile donete brzo i sve bi bile neotklonjivo na štetu Srbije».

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim sudom, Rasim Ljajić, dobio je proteklog vikenda neuobičajeno veliki prostor u srbijanskim medijima. To se među novinarima, koji prate rad Haškog suda, tumači i kao pripremanje javnosti za izručenje Mladića. List «Politika» i BK televizija objavili su sa njim dva dugačka intervjua u kojima je on, po prvi put, rekao da je sada najpovoljniji politički trenutak za izručenje Hagu generala u penziji Ratka Mladića. Do sada se nijedan političar ili državni funkcioner nije usudio da tako nešto kaže ne samo za pomenutog generala nego za bilo kog drugog optuženika. On je ujedno najavio skoru posjetu glavne tužiteljke Karle del Ponte Beogradu:

«Mislim da će nam Tribunal ponuditi onaj vid saradnje koji je imao sa Hrvatskom u slučaju hapšenja Ante Gotovine».

Ljajić nije detaljnije objašnjavao šta to konkretno znači kada je riječ o Srbiji, ali po slobodnijem tumačenju njegove izjave, Karla del Ponte neće više, kako je slikovito rekao, zavrtati ruku državnim funkcionerima već da će razgovarati sa njima kako da se praktično u Srbiji i Crnoj Gori zatvori haška tema. U principu ne treba vjerovati takvim predviđanjima, jer Ljajić je svojevremeno najavio da će izvještaj Karle del Ponte Savjetu bezbjednosti o saradnji Državne zajednice sa Haškim sudom biti pozitivan, pa se dogodilo nešto sasvim suprotno. Čini se da je šef diplomatije Vuk Drašković realističniji u ocjenama šta će se dogoditi ukoliko obaveze prema Haškom sudu ne budu ispunjene.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.