KOZARAC-Jutarnji trač…

Jučer je u Kevljanima (Sejdići) uslijed kvara na el. instalacijama, potpuno izgorjela porodična kuća Husejna Jakupovića.

Nažalost, malo šta se uspijelo spasiti od kuće, koju je ovaj naš povratnik s mukom skrpio, sreća njegova žena, inaće slabo pokretna i bolesna, uspjela je pužući izaći iz kuće i tako smanjiti epilog jučerašnje tragedije.

Ne znam koga imaju od porodice, ovo dvoje starijih ljudi, ali možda je ovo momenat da ponovo pokažemo našu solidarnost i pomognemo ovu porodicu koja je trenutno smještena u vanjskoj kuhinjici, dok je vani minus skoro svaku noć…

Kako život ponekada u trenu preokrene situaciju, i insan se čas pa čas nađe u nevolji ili blagostanju… Rijetko kada mislimo o preventivi ali nadam se da smo tu makar onda kada je najpotrebnije, a pomoć ovoj porodici trenutno je jedan od prioriteta, barem da se nekako osiguraju dok je zime…

O ovome bi prije svega trebali razmisliti rođaci i komšija a i svi mi koji smo na bilo koji način u mogučnosti pomoći ovim ljudima….

Ubrzo sam napustio Hadžiće i Kevljane i mogu reći da mir i tišinu narušavaju samo fazani kojih ima na sve strane….

A u čaršiji ništa novo, barem što se tiče čaršijskih priča i tračeva…

Danas nakon ikindije namaza prestali su se učiti tekbiri, koji su se inače učili ovih dana, što znači da je Bajram prošao, očekujemo da nam se naše hadžije vrate nazad u čaršiju, živi i zdravi i čisti od grijeha sa primljenim hadžom za koji nema druge nagrade osim dženneta…

Noćni život je utihnuo i stvari se vračaju svojoj normali, ponovo je glavna spika ići ili ostati, za ili protiv, uobičajna za ovo doba godine… Učenici su još na raspustu tako da nema ni dječije graje oko Osnovne škole….

Danas se u Kući mira, (žuta škola) održala i obnoviteljska skupština Vatrogasnog društva Kozarac. Eto sudbine da na današnjem traču imam dvije povezane vijesti…

Na Skupštini se usvojio Statut budućeg Društva po kojem društvo samo nastavlja rad Društva koje je osnovano davne 1892.godine, Izabran je Upravni odbor za čijeg predsjednika je izabran Mustafa Fazlić.

Upravni odbor čini pet članova koji će nastaviti dalje radnje koje su potrebne kako bi se društvo ponovo registriralo pa sve do formiranja konačno, dobrovoljne jedinice koja bi bila spremna preuzeti odgovornost zaštite od požara na području naših 5 Mjesnih Zajednica.

Do tog konačnoh cilja, naravno predstoji ogroman posao i ogromna borba i ne budemo li zaista složni u ovome problemu koji nam je zajednički bez obzira na neka politička ili vjerska ubjeđenja, teško ćemo postići zadovoljavajuće rezultate.

Ono što je najbitnije, krenulo je… Od danas možemo reči da se krenulo sa ponovnim oživljavanjem Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Kozarac i da su konkretni koraci ka tom putu učinjeni…

Teško da ćemo ikada vratiti ono staro vrijeme kada je bilo ponos biti član DVD Kozarac, ali to nas ne treba spriječavati ka afirmaciji našeg društva i većoj propagandi i stvaranju novih generacija, novih dobrovoljaca….

Već imamo ideju da na ljeto napravimo jedno takmičenje sa brentačama kako bi radili na popularizaciji vatrogastva….

Ali o tom potom, treba ići korak po  korak i ne gubiti energiju na stvari koje trebaju da čekaju na svoj red da se odrade, jedino se treba nadati da ćemo maximalno podržati ovo društvo kada to bude potrebno…

A večeras nam se naš Omer Blažević usrećio… Uplovio je zajedno sa sabahetom Hrnić u bračne vode, i fešta se trenutno dešava u restoranu Stari Grad, uspio sam se izvući pod izgovorom da moram ići kucati Jutarnji….

Ovim putem kozarac.ba team želi puno sreće. zdravlja i lijepih beba ovim budućim supružnicima…

Šta reči na kraju ovog “kratkog” javljanje? Pa postali smo MILIJUNAŠI !!!

Nakon nešto više od tri mjeseca postojanja, www.kozarac.ba pregledan je preko milion puta….

Neko me je večeras, kada sam iznijeo ovu statistiku, upitao pa je l to puno ili malo?

Pa sad kad malo bolje promislim, pa je l’ to stvarno puno ili malo ?

Hehehehehehe, ma malo…!  Kad nas Kozarčana ima preko 4 miliona, po zadnjem Fehinom popisu iz 2003….:)

Selam vam Kozarčani.ba…do idućeg miliona inšallah….

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.