BiH dobija predsjednika i dva dopredsjednika

Bih će imati predsjednika i dva potpredsjednika dogovoreno je tijekom pregovora o ustavnim promjenama, potvrdili su sinoć predsjednici SDA i PDP-a, Sulejman Tihić i Mladen Ivanić.

“Dogovoreno je da BiH ubuduće ima predsjednika s dva potpredsjednika. Predsjednik će imati individualne ovlasti u zastupanju zemlje u inozemstvu, proglašavanju zakona i potpisivanju sporazuma. Kolektivna nadležnost su obrana, vanjska politika, imenovanje sudaca Ustavnog suda BiH, te guvernera i viceguvernera Centralne banke BiH. Nismo se dogovorili hoće li predsjednik o pitanjima koja su kolektivna nadležnost odlučivati uz suglasnost potpredsjednika, ili će u tim slučajevima odluke donositi kao predsjedništvo”, kazao je Tihić za bnjalučke “Nezavisne novine.

 

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je da je načelno dogovoreno da BiH dobije predsjednika i dva potpredsjednika, te individualne i kolektivne nadležnosti.

“Nismo se dogovorili o načinu izbora, te hoće li ostati princip rotacije svakih 16 mjeseci, a to je teži dio posla”, kazao je Ivanić.

U jednoj od stanki današnjih pregovora Tihić je potvrdio da je dogovoreno da Dom naroda parlamenta BiH ne usvaja zakone, nego da bude jamac zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

“Dom naroda će imati rok od 15 dana da ocijeni narušavaju li se nekim zakonom neka od pitanja koja su od vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko u ovom roku ne bude pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda je zakon automatski usvojen”, objasnio je predsjednik SDA.

Pitanja vitalnog nacionalnog interesa će biti precizno definirana, a odnose se na jezik, kulturu, obrazovanje, ravnopravnu nacionalnu zastupljenost, formiranje novih institucija i drugo. Dom može pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i u drugim oblastim, ali ako dvije trećine jednog od klubova naroda glasaju za pokretanje mehanizma njegove zaštite.

“Ako jedan klub pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa i druga dva kluba se slože, zakon se vraća na doradu. Ukoliko ne bude suglasnosti među klubovima naroda, onda odlučuje Ustavni sud BiH”, kazao je jedan od sudionika ovih pregovora.

Razgovori o ustavnim promjenama trebali bi biti završeni do 16. siječnja, a izmjene Ustava BiH trebale bi biti usvojene u parlamentu do kraja ožujka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.