Nakon obilnih kiša i topljenja snijega


Zbog obilnih kiša i naglog topljenja snijega poplave su juče pogodile zapadnokrajiške opštine, a voda prijeti i stanovnicima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Posebno dramatična je bila noć 2. na 3. januar u Kulen Vakufu, gdje je pod vodom 76 kuća, kao i 50 pomoćnih objekata. U spasavanje ljudi i imovine uz pripadnike Civilne zaštite uključilo se i 300 mještana.

 

“Ovakav vodeni val ne pamte ni najstariji mještani. Čim smo dobili informacije da je poplavljen Drvar, formirali smo štab za odbranu. Nadam se da će općina proglasiti stanje elementarne nepogode, jer su materijalne štete ogromne”, kaže Kemal Štrkljević, predsjednik Saveza MZ Kulen Vakuf.

Nekoliko časova pod vodom je bio i trg u Kulen Vakufu, pa je iz Centra za nezbrinutu djecu “Duga” evakuisano svih dvadesetoro djece, štićenika ovog centra.

“Civilna zaštita, vatrogasci, policija, članovi Ronilačkog kluba “Una” iz Bihaća, radili su kao jedno. Nažalost, nismo mogli ljudima spasiti drva pripremljena za zimu. Una je odnijela i sijeno kod najvećeg broja stočara. Putevi za Klisu i Martin Brod su poplavljeni i ova mjesta su odsječena”, kazao je Muhamed Handžić, predsjednik Civilne zaštite Kulen Vakuf. S vodenom stihijom suočeni su i stanovnici Kamenice, Muslića, Klokota, Kralja, Pokoja i Srbljana.

Usljed obilne kiše koja već četvrti dan bez prestanka pada u Mostaru nabujala rijeka Radobolja ugrozila je neke ugostiteljske objekte u starome gradu. Radobolja, koja se u Neretvu ulijeva u podnožju Starog mosta, izlila se iz korita kod hotela “Ruža”, a u staroj gradskoj jezgri poplavljeni su podrumske prostorije pojedinih ugostiteljskih objekata.

Zdravko Miletić, dežurni operativac u Centru za osmatranje i uzbunjivanje Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) ističe kako je i vodostaj rijeke Trebižat u Ljubuškom, u Zapadnohercegovačkom kantonu, porastao do kritične tačke.

“U gornjem toku vodostaj Neretve je 208 centimetara. Zbog porasta vodostaja rijeka i akumulacija, povećana je opasnost za stambene objekte i ljude. I dalje je zbog izlijevanja rijeke Bune otežan saobraćaj preko lokalnog puta Buna – Blagaj. Prema posljednjim mjerenjima na ovom putu ima 20 do 30 centimetara vode”, rekao je Miletić, dodavši da je povećan dotok vode u Hidrocentralu Svitava.

Načelnik drvarske opštine Anka Papak-Dodig proglasila je juče vanredne mjere od poplave. Rijeka Unac i njene pritoke izlile su se iz svog korita i preplavili okolna zemljišta. Najteža situacija je u selima Mokronoge, Vrtoče, Bastasi i Podbrinam, gdje je voda blokirala tridesetak domaćinstava. Pod vodom je i jedan broj gradskih ulica u Drvaru.

Najkritičnije stanje uz rijeku Sanu u prijedorskoj opštini juče je bilo u mjestima Tukovi, Raškovac, Gomjenica, a voda je na dva mjesta presjekla i lokalni put prema povratničkim naseljima Bišćani i Ališići u mjestu Sredice. “Stanovnicima navedenih mjesta od juče čamcima dostavljamo hljeb i pitku vodu. Vodostaj Sane stagnira, ali problem su podzemne vode i otapanje snijega. U ovom trenutku oko pedesetak kuća je pod vodom”, kazao je juče komandir Vatrogasne jedinice grada Prijedora Mile Međed.

U posljednjih mjesec dana kuće u Tukovima su po drugi put poplavljene, a do njih se može doći samo čamcima.

“Nismo se oporavili ni od prethodnog plavljenja, a voda nam je ponovo u kući. Sa svih strana smo okruženi vodom. Ni na posao ne mogu, a sin mi je bolestan”, kazao je Boško Knežević, koji je uz pomoć vatrogasaca juče čamcem prevezao sina Marka do bolnice.

Oko trideset stambenih objekata u naseljima Alagića polje i Jezernice u opštini Sanski Most ugroženo je nakon što se Sana juče izlila iz svoga korita i poplavila priobalno područje.

Prema riječima načelnika Štaba Civilne zaštite u ovome gradu Jasmina Selmana u noći između ponedjeljka i utorka vodostaj Sane je dostigao nivo od 390 centimetara što je za deset centimetara više od kritičnog vodostaja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.