U povodu obiljezavanja Medunarodnog dana ljudskih prava


Pise: B. Kahrimanovic

Po tradiciji, vec cetvrti put zaredom, u povodu obiljezavanja Medunarodnog dana ljudskih prava, povratnici u Prijedor posjecuju jedno od mjesta gdje su tokom 1992. godine bespravno zatoceni i likvidirani brojni nesrbi iz ovog grada. Rijec je o bivsem koncentracionom logoru Keraterm u kome je tokom ljetnih mjeseci ove godine bilo zatoceno preko 3.000 civilnih osoba.

Samo u jednoj noci, kako stoji uklesano i na spomen-ploci, likvidirano je preko 300 zatocenika ovog logora. Sporadicna ubistva i svakodnevne torture bile svakodnevnica i u logoru Keraterm. U znak sjecanja na ubijene proucena je Fatiha a cvijece su polozili predstavnici Udruzenja porodica nestalih, logorasi i OO S BiH Prijedor. Organizator posjete bilo je Udruzenje Prijedorcanki "Izvor". Fatima Fazlic tehnicki sekretar "Izvora" i ovog dana posjetila je javnost na krsenja ljudskih prava koja se u kontinuitetu odvijaju kako nad porodicama zrtava, tako i nad samim zrtvama koji su 1992. godine liseni osnovnog ljudskog prava – prava na zivot i identitet. Ni do danas porodice ubijenih nisu dobile informaciju o mjestima gdje se nalazi preko 1.000 "nestalih" od ukupno 3.227 do sada evidentiranih prijedorskih zrtava. Od vlasti se ocekuje i to da pocinici i saucesnici brojnih zlocina u Prijedoru budu privedeni licu pravde.

Mirsad Duratovic iz Biscana kod Prijedora dijeli surovu sudbinu svojih sunarodnjaka koji su se vratili na djedovinu ali i sudbinu sapatnika iz nekog od prijedorskih logora. "Nerijesen status sto se tice povratnika ili logorasa", kratko odgovara Mirsad. U vrijeme zatocenja u logoru Omarska Mirsad je bio maloljetan. Odavde je prebacen u logor Manjacu a potom u logor Trnopolje.

Mirsad vidi nacina da se ova situacija promjeni na bolje. "Kad se ima sredstava da ministri vozaju Audije od stotinu hiljada KM, onda vjerujem da se mogu iznaci sredstva za rjesavanje statusa kako prezivjelih logorasa tako i porodica ubijenih". Mirsad je u logoru Keraterm u jednoj noci ostao bez trojice dajdzi: Jasima, Eniza i Vahida Aliskovica. Vahidov sin Amir dosao je na svijet sest mjeseci nakon gubitka oca. Amir danas s majkom zivi u Svedskoj gdje su mu, nadamo se, obezbjedeni uvjeti za skolovanje i "normalan" zivot bez oca.

Preuzeto sa www.mojprijedor.com

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.