Posljednje putovanje londonskog double deckera


Najpoznatiji autobus na svijetu crveni londonski double decker Routemaster krenut će u petak kroz ulice glavnog britanskog grada na posljednje sentimentalno putovanje.

Kao i svakog dana posljednjih 51 godinu na svom putu od Marble Archea do Starthama, autobus broj 159, proći će pored znamenitosti poput Big Bena, Downing Streeta i Nelsonovog spomenika na Trafalgar Squareu. No oni koji se budu vozili tim autobusom znat će da mu je to posljednje putovanje. Po posljendji put moći sjediti na otvorenoj gornjoj platformi, platiti kartu kondukteru i označiti želju da žele sići povlačenjem užeta koje je povezano sa zvonom.

Nakon petka samo će dva, od flote koja je brojala stotine klasičnih autobusa, ostati u službi za razgledavanje. Turisti će se ubuduće moći voziti modernim double-deckerima s automatskim vratima i televizijskim monitorima.

Otkako je londonski gradonačelnik Ken Livingstonea najavio povlačenje autobusa ikona zbog sigurnosti i zagađenja, razvile su se razne rasprave jer je većina uvjerena da London time gubi jednu od svojih značajki.

“To je kao da Big Ben zamijenite digitalnim satom”, kazao je talijanski turist Giuliano Giuari.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.