Čeka nas najhladnija zima u posljednjih 10 godina

Čeka nas najhladnija zima u posljednjih 10 godina


Ova će zima u cijeloj Europi biti najhladnija u posljednjih deset godina ”“ prognoziraju meteorolozi britanskog Met Officea.

Prema toj dugoročnoj prognozi, hladnoća će zavladati potkraj novembra i trajat će do kraja februara. Iako bi dnevne temperature mogle biti i 15 stupnjeva Celzijevih ispod ništice, snijega, predviđaju Britanci, neće biti previše.

Najniže se temperature očekuju početkom januara kada bi, prema njihovim prognozama, cijeli kontinent mogao biti okovan ledom, a jutarnje bi temperature mogle biti u prosjeku i minus 18 stupnjeva Celzijevih.

 

Obilnije snježne oborine predviđaju tek oko Nove godine te u drugoj polovici siječnja. Šanse za bijeli Božić, prema njihovim prognozama, imaju samo zemlje na krajnjem sjeveru kontinenta.

Svoju prognozu temelje na nekoliko metoda dugoročnog predviđanja vremena, a najviše se oslanjaju na precizno mjerenje temperature Atlantskog okeana, koje onda uspoređuju s višegodišnjim prosjekom.

 

Na vremenske prilike u Europi najviše utječe okean, čak i u vašim krajevima na obalama Jadrana, pa zato vjerujemo da je naša prognoza prilično točna – objasnio je za Večernji list dežurni prognostičar Met Officea.

Slična britanskoj jest i prognoza za zimu pučkog meteorologa Stevana Brace Kneževića iz sela Trnjani nedaleko od Slavonskog Broda. Kako je kazao za Večernjak, zima će biti oštra, ali uvjeren je – snijega neće nedostajati.

Najhladnije razdoblje bit će od 1. do 6. decembra; tih će dan svakodnevno biti mraza, a temperature će biti duboko u minusu. Devetog decembra past će i prvi snijeg.

 

Onda će malo zatopliti, snijeg će se otopiti, a novi nas očekuje, onako najljepše, pred Božić, 23. decembra, te će se zadržati do Nove godine – kazao je Knežević, priučeni meteorolog koji je prognozu za ovu zimu napravio već potkraj augusta. Unatoč tome, ne dvoji u njenu tačnost.

Rano proljeće

Izrazito hladno vrijeme, predviđa Knežević, nastavit će se i u prvih 20 dana januara. Potom bi trebalo uslijediti nekoliko toplijih, ali maglovitih dana, a najhladniji dani ove zime, kaže najpoznatiji hrvatski pučki meteorolog, očekuju se oko 27. januara.

 

Februar će biti topal, s temperaturama do 12 stupnjeva. No bit će i snijega, padat će 6., 12. i 20. februara – uvjeren je Knežević.

Prognoza pučkog meteorologa kaže i da će mart biti izrazito topao te da će već s prvim danima početi pravo proljetno vrijeme. Od sredine marta, najavljuje, više neće biti straha od snijega, a temperature bi trebale biti više od prosječnih.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.