Tombstone


Redzic piše:

Period mog sazrijevanja  koji se otprilike podudara sa zavrsnom godinom osnovne i pocetkom srednje skole je period kad sam bio opsjednut Divljim Zapadom i njegovim  stvarnim  ili izmisljenim junacima i kad sam jedva cekao petak da mi moj stariji brat Mesud donese iz Zagreba gomilu romana koje sam vise gutao nego citao dok se moja mama ibretila kako mogu povazdan citati odbijajuci i da jedem.

U to doba ucenicima je bilo zabranjeno ici navece u kino. Medjutim kad bi dosao kakav dobar“ kaubojski” mi bismo se maskirali pa kradom u salu. Jednom prilikom do mene je sjedila neka zakukuljena spodoba. Na izlazu smo se sudarili i tek kad smo se izvinjavali medjusobno smo se prepoznali ja i moj drugar Safet Sinikovic. Da nisam samo ja bio “cowmanijak” dokaz je da nekoliko ljudi u razlicitim generacijama u Kozarcu ima nadimak Vajta.
Kad smo proljetos odlucili da posjetimo prijatelje u San Diegu predlozio sam supruzi da idemo kolima i da svratimo do Tombstonea , malog gradica na jugu Arizone. Odlazak u Tombstone ljubitelji “ wild west”-a smatraju hodocascem.

Tombstone je rudarski grad koji je procvat dozivio u vrijeme “zlatne groznice” i u kojem se dogodio poznati obracun izmedju Clantonove bande i brace Earp potpomognute jednom od najkontroverznijih licnosti divljeg Zapada, Doc Holidayem. Obracun je poznat kao “Obracun kod O.K. korala” i o njemu je snimljeno nekoliko filmova i napisano jos vise prica.

Od svih protagonista tog obracuna svakako je najzanimljiviji John Henry Holiday, rodjen na Istoku, u Alabami . Neposredno nakon zavrsetka studija  i otvaranja vlastite zubne ambulante,1880. godine njegovo tijelo napada tuberkuloza. Ljekari mu saopstavaju da mu je preostalo samo par mjeseci i predlazu da ide na zapad gdje je zrak suhlji i postoji sansa da se zivot produzi za dodatnih nekoliko mjeseci.

Lutao je tako John po najzabitijim mjestima divljeg zapada, uglavnom rudarskim gradicima i da od neceg zivio poceo je kockati. Kockanje je uvijek bio vrlo opasan posao  i nikad nisi siguran kako ce reagirati neko kome ispraznis dzepove i novcanik. Da bi prezivio John, zvani Doc, nabavio je pistolje i trenirao pucanje.

U vrlo kratkom vremenu postao je poznat kockar i revolveras. Karta ga je isla  a njegovi protivnici tesko su mogli prihvatiti da su to cista posla. Padale bi optuzbe o varanju a nakon toga padao bi  sa rasirenim nogama i otvorenih onaj koji je to izrekao. Tako je Doc morao bjezati od grada do grada ostavljajuci za sobom leseve i navlaceci na sebe gnjev cuvara zakona. Sudbina je htjela da se jednom prilikom zatekao u Dodge Cityu kad je grupa neobuzdanih mladica pokusala da razoruza Wyatt Earpa, marshalla koji je prethodno zaveo red u Wichiti, a upravo to obavljao u Dodge Cityu.  Doc Holiday se nasao u pravo vrijeme na pravom  mjestu i  samo njemu svojstvenim nacinom razoruzao tu grupu i spasio obraz velikog Marshalla. Posto su Earpovi  (petorica brace) svi bili u sluzbi zakona Doc je na izvjesno vrijeme mogao odahnuti. Medjutim, njegov nemirni duh ubrzo ga je odveo dalje.Uskoro zapavsi ponovo u neprilike cuo je da su Earpovi u Tombstoneu, rudarskom gradicu  na jugu Arizone, gdje je sad Virgil bio marshall, a Wyatt i Morgan pomocnici. Usput Doc pokupi Big Nose Kate( Nosata Kejt) i zaputi se u Tombstone. Tu je Kate otvorila salon( sa damama naravno), a Doc je nastavio kockati.

Vecina zemljista oko Tombstonea pripadala je Clantonima koji se nisu mogli pomiriti da  neki dosljaci uvode red na njihovom terenu. Dolazili su u grad naoruzani i svaki put ostavljali pustos iza sebe. Kad je Virgil uveo zabranu nosenja oruzja u gradu provokativno su dojahali pucajuci  vise nego inace. Obracun kod O.K. korala je pokusaj da se razoruzaju neobuzdani kauboji Williama Clantona i njegov sin Ike (Ajk). Epilog tog okrsaja je troje mrtvih kod Clantona, a svi drugi na obje strane poranjavani, osim, naravno,Wyatta. Ike Clanton je, iako ranjen, uspio pobjeci sa jos jednim kaubojem.

Za one koji vole saznati kraj: Doc Holiday je umro i ukopan 1887. u Glenwood Springsu u Coloradu , banjskom lijecilistu, sedam godina nakon sto mu je “preostalo” samo par mjeseci . Umro je na nacin kojeg se najvise plasio (u krevetu) neposredno  nakon sto je ispio casu viskija.
Wyatt Earp je dozivio osamdesetu u Californiji na svom rancu gdje je umro 1928. godine.

Tombstone i danas izgleda kao prije 120 godina. Velika sudnica pretvorena je u muzej sa detaljnom historiografijom svih vaznijih dogadjaja. Salun Big Nose Kate  je i danas otvoren i u njemu se moja “Kate” uslikala sa tamburasem. Ja sam uhvatio pa brze bolje pustio neku “Clementinu” da i ja imam uspomenu s kraja  19.vijeka. U Crystal Palaceu sam se uslikao sa tipom koji je izgledao kao da  stoji prikovan  za sank barem sto godina.. Kad sam mu rekao: thanks, on je rekao: beer (pivo).

Imao sam priliku obici nekoliko werstern “carsija” i sve su gotovo iste. Siroke ulice oivicene jedno i dvokatnicama polozene u smjeru sjeverozapad-jugoistok tako da u slucaju obracuna revolverasi najveci dio dana budu u ravnopravnom polozaju u odnosu na suncevu svjetlost.

Nosen znatizeljom zavirio sam u svaki lokal dok se moja “Kate” vjerovatno  nemusto smijala mome djetinjluku.Trazio sam da kupim neki suvenir Jasmini i najprikladnije sto sam nasao bila je krasna majica sa natpisom:COWGIRL. Mogao sam jos birati izmedju pistolja i revolvera svih vrsta ili   kaubojskih sesira.  Znajuci Jasminu nisam se usudio  kupiti nista i kad sam joj kod kuce  objasnio svoje dileme rekla je: Hvala Bogu nek nisi.
 
Tombstone je i danas vrlo ziv; puno je turista, a po glavnoj ulici neprestano kruzi konjska zaprega vukuci prekrasnu kociju identicnu Wells Fargovim iz onoga vremena. Sudnica-muzej sacuvala je originalnu glavnu  raspravnu salu, a ostatak je pun prekrasnih  autenticnih rudaskih pomagala i opreme. Svi objekti su u izuzetno dobro ocuvanom stanju. Simulacija obracuna kod OK korala izvodi se zakljucno do dva sata popodne pa nismo imali prilike jos jednom prisustvovati obracunu.

Napustili smo Tombstone sa zalaskom Sunca. Osjecao sam kao da se odlazim iz mjesta koje dobro znam i gdje sam proveo dio svog zivota. Tri sata Tombstonea ozivjela su u meni neke moje djecacke dozivljaje, stremljenja, fantazije.

Jedan davni san postao je java.

Simbolika  Tomstonea nije u njegovoj velicini jer bilo je i vecih i tezih bitaka i obracuna nego u cinjenici da je pobijedio red i uveden zakon. Mnogi Ameri prizeljkuju da se danas pojave neki Earpovi sa Docom i rastjeraju bandu iz Bijele kuce koja sramoti jedan divan narod. Na zalost prosla su vremena romanticnih kauboja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.