Otkrivanje spomenika Bruce Lee-ju u Mostaru

Otkrivanje spomenika Bruce Lee-ju u Mostaru

Incijativa Urbanog pokreta iz Mostara će 26. novembra 2005.godine dobiti epilog otkrivanjem spomenika Bruce Lee-ju u Velikom parku u Mostaru. Ovo je prvi spomenik Bruce Lee-ju u svijetu, a drugi će bitio tkriven u Hong Kongu, dan nakon mostarske inauguracije.

U julu 2003. godine članovi ove nevladine organizacije su na javnoj tribini objavili inicijativu kojoj je cilj da povratiti značenje javnog prostora, ali i dovede u pitanje smislenost starih i novih spomenika i “veličina”.

 

“U gradu u kojem je sve podijeljeno, želimo podsjetiti da izvan začaranog kruga nacionalnog konflikta postoje brojne stvari koje su svim građanima Mostara zajedničke – Bruce Lee je naprosto drag svima – i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima, i lijevima i desnima”¦ Mi ne podižemo spomenik ni glumcu ni liku kojeg je glumio, već samoj ideji pravde”, rekao je Nino Raspudić jedan od inicijatora ovog događaja.

U januaru 2004. godine, Centar za savremenu umjetnost Sarajevo započeo je dvogodišnji projekt De/konstrukcija spomenika, a Urbani pokret Mostar jedan je od partnera.

De/konstrukcija spomenika odvija se u okviru projekta relations-projekta koji je inicirala Fondacija za kulturu Savezne Republike Njemačke.

Projekt De/konstrukcija spomenika podržan je od strane Fonda Otvoreno društvo BiH.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.