Ogroman napredak BiH

Ogroman napredak BiH


Bosna i Hercegovina je u proteklih godinu dana ostvarila ogroman napredak i sada, praktično, stoji na pragu Evrope, izjavio je sinoć Pedi Ešdaun, visoki predstavnik u obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je članovima Savjeta bezbjednosti, kao najznačajnije dostignuće, izdvojio odluku ministara EU da odobre pregovore sa BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

 

“Otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ove godine će označiti odlučan prekid s prošlošću. To će, ujedno, biti glasnik završetka velike međunarodne intervencije u BiH”, ocijenio je Ešdaun.

Prema njegovim riječima, najznačajniji uspjesi na tom putu su reforma policije i odbrane i usvajanje zakona o javnom RTV sistemu.

On je ocijenio da su glavne prepreke na putu ka evroatlantskim integracijama prevaziđene kombinovanjem “fleksibilnosti i saradnje lokalnih čelnika i kontinuiranog pritiska međunarodne zajednice”. U tom kontekstu, podsjetio je da su tokom ove godine tri bivše vojske ujedinjene u jedinstvenu vojnu strukturu i da je postignut politički sporazum o reformi policije, u skladu sa zahtjevima EU. Ešdaun je ocijenio da će sporazum o reformi policije osigurati modernu i efikasnu policiju na državnom nivou, bez političkog uplitanja i ograničenja etničkih granica. Naglasio je, međutim, da tek slijedi implementacija reformi, što BiH mora da uradi sama.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je iscrpljen i sada je vrijeme da se pređe u drugu fazu.

“Promjena Ustava je sada moguća, a takođe je moguća i temeljna promjena uloge međunarodne zajednice”, naveo je Ešdaun i dodao da BiH treba naučiti da se oduči od zavisnosti od međunarodne zajednice, ali da još treba pomoć izvana.

To je Ešdaunov posljednji izvještaj koji je podnio Savjetu bezbjednosti, pošto u decembru odlazi sa funkcije visokog predstavnika, nakon isteka troipogodišnjeg mandata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.