Tužilaštvo tereti Rasima Delića i za zločine u Hercegovini i Bugojnu

Tužilaštvo tereti Rasima Delića i za zločine u Hercegovini i Bugojnu


Tužilaštvo Haškog suda (ICTY) podnijelo je prijedlog izmijenjene optužnice protiv bivšeg zapovjednika glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića u kojem ga, pored postojećih optužbi za ratne zločine mudžahedina nad Hrvatima i Srbima u srednjoj Bosni, tereti i za zločine Armije BiH nad Hrvatima u Hercegovini i Bugojnu 1993. godine.

U prijedlogu izmijenjene optužnice Delića se dodatno tereti za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava i okrutnog postupanja, koja su pripadnici Armije BiH počinili nad civilima hrvatske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima HVO-a u hercegovačkim selima Doljani, Grabovica, Uzdol, te u gradu Bugojnu. Postojeća optužnica tereti ga za ubojstvo 24 hrvatska civila i zarobljena pripadnika HVO-a u selu Maline/Bikoši u općini Travnik 8. juna 1993., te za smrt 14 srpskih zatočenika i silovanje tri zatočenice u logoru Kamenica kod Zavidovića u ljeto 1995.

Kao počinitelji tih incidenata navode se pripadnici postrojbe “El- Mudžahid” iz 3. korpusa ABiH, u čijem su sastavu bili borci iz islamskih zemalja.

Prijedlog izmijenjene optužnice obuhvaća zločine domicilnih pripadnika Armije BiH, kao što su napad 44. brdske brigade na selo Doljani kod Jablanice 28. jula 1993. u kojem je ubijeno devet civila, neki od njih na izrazito okrutan način. Delića se tereti i za napade na selo Grabrovicu kod Jablanice i Uzdol kod Prozora, 8. do 14. septembra 1993. godine u kojima je ubijeno ukupno 56 hrvatskih civila, uključujući žene, djecu i starce te cijele obitelji.

Za ta dva pokolja u Haagu je suđeno Delićevu zamjeniku generalu Seferu Haliloviću, kome bi presuda trebala biti izrečena 16. novembra. Delića, koji je naredio Haliloviću da istraži zločine u Uzdolu i Grabovici i kazni počinitelje, tereti se jer nije poduzeo daljnje korake kada zamjenik nije izvršio njegovu zapovijed.

Prijedlogom izmijenjene optužnice generala Delića tereti se i za poznati slučaj “nestanka” 21 pripadnika HVO-a, koje je ABiH zarobila prilikom zauzimanja Bugojna 24. jula 1993. godine.

Od 22 zarobljena pripadnika HVO-a, koji su odvedeni iz zatvora u Bugojnu prema Ravnom Rostovu, jedan je zarobljenik uspio pobjeći, jedno tijelo je pronađeno, a ostali se smatraju mrtvima, navodi se u prijedlogu izmijenjene optužnice.

Za sve zločine iz postojeće i izmijenjene optužnice Delića se tereti po zapovjednoj odgovornosti: jer je znao za njih, ali je propustio provesti istragu i kazniti počinitelje.

Prijedlog optužnice, koji je glavna tužiteljica Carla del Ponte potpisala 31. oktobra, stupit će na snagu ako ga potvrdi sudsko vijeće.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.