Nogometni savez BiH kažnjen sa 40.000 CHF

Nogometni savez BiH kažnjen sa 40.000 CHF


Odlukom Disciplinskog Komiteta FIFA-e Nogometni savez BiH kažnjen je novčanim iznosom od 40.000 CHF zbog incidenata navijača BiH, odnosno za kršenje člana 70. Disciplinskog pravilnika FIFA-e, saopšteno je danas iz Nogometnog saveza BiH.

Disciplinski Komitet je dostavio Savezu Odluku o incidentima sa utakmice SCG-BiH od 12. oktobra ove godine bez obrazloženja koje će sačiniti u roku od 30 dana, nakon čega će Savez moći uložiti eventualnu žalbu. Međutim, kako stoji u saopštenju, obzirom da je ovo šesta kazna samo u ovom ciklusu, mali su izgledi da će se Savez odlučiti na žalbeni postupak i to ne prema FIFA-i već direktno prema Arbitražnom sportskom sudu (CAS) pri Međunarodnom Olimpijskom Komitetu.

Obzirom da je samo za utakmicu sa Srbijom i Crnom Gorom u Sarajevu Savez BiH kažnjen 75.000 CHF iako je na teren palo svega nekoliko petardi, upaljača i novčića, te da je u Beogradu riječ o šestom ponavljanju prekršaja iz Disciplinskog pravilnika, pomenuta kazna se ne može smatrati drastičnom.

Fudbalski savez Srbije i Crne Gore kažnjen je iznosom od 35.000 CHF i jednom utakmicom bez publike što je u suštini oko milion maraka samo po osnovu neprodatih ulaznica.

“Treba reći da Disciplinski komitet FIFA skoro uvijek donosi svoje Odluke na osnovu izvještaja službenih lica FIFA, a da službena lica u izvještaju sa ove utakmice nisu pomenuli ključne dokaze kao što su nacionalistički i šovinistički ispadi, transparenti :”nož, žica, Srebrenica”, zastava Škorpiona te slike i transparenti ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, te topovske udare, tako da je kazna po osnovu člana 55 Disciplinskog pravilnika FIFA o zabrani igranja jedne utakmice bez gledalaca izrečena je Fudbalskom savezu SCG uglavnom na osnovu
dokaza koje je NS BiH dostavio FIFA-i.” – stoji u saopštenju Nogometnog saveza BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.