MJESEC  RAMAZAN  I  BAJRAM  U  ČIKAGU

MJESEC RAMAZAN I BAJRAM U ČIKAGU

Piše: Sade Alić
 
Kao nikada do sada u Čikagu se osjećao mjesec Ramazan po postu, iftarima, teravijama, druženjima, predavanjima.

Nekako se čini da je ove godine sve nekako drugačije, krenuvši od naših džamatlija koji su više nego ikada uključeni u sve aktivnosti džemata u Čikagu, jednog džemata sa dvije džamije – ove druge, ako Bog da, uskoro renovirane i otvorene. Pa krenimo redom riječju i slikom kroz džemat u lijepom i sve više Bošnjačkom-Bosanskom Čikagu.

       
Prije teravije namaza     Na nekoliko mjesta se klanjala teravija namaz ali najaktivnije je bilo u džamiji u Northbrooku gdje je imam naš vrijedni i nadasve poštovani dr. Senad ef. Agić i u iznajmljenim, nadamo se, ako Bog da, još koji dan, prostorijama Bosansko Islamskog Kulturnog Centra u Čikagu gdje je teraviju predvodio, moramo priznati za ovaj ramazan, nadahnuto Muhamed ef. Brka.

Jacija namaz i teravija se klanjala sa početkom u 8:15 navečer ali se je poslije svake teravije ostajalo duže na predavanjima i druženjima.
 

 

Naročito aktivno se je bilo u Bosansko Islamskom Kulturnom Centru gdje se je započelo sa renoviranjem džamije još prije ramazana da bi radovi krenuli žustrije samim početkom ramazana, ijako su džematlije koji su dolazili na dobrovoljan rad u džamiju postili i vrijedno radili, da ih Allah dž.š. nagradi, pod budnim okom glavnog za radove Nihada Šabanovića. Za svaku je pohvalu Nihadov angažman i požrtvovanost sa izvođenjem radova. On se svojski prihvatio obaveze da se Objekat BICC-ija u što kraćem roku završi, ispočetka imavši i opravdane primjedbe na rad Džematskog Odbora dok se nije upoznao sa čitavom situacijom kako finasijskom tako i u organizovanju radova.     
 Bez da tražimo opravdanje za rad Džematskog Odbora ali do samog početka izvođenja radova odaziv i uključivanje u aktivnosti BICC-ija bio je slab i nakako se činilo da će sav teret kako rada džemata tako i samih radova na renoviranju džamije biti na plećima Džematskog Odbora tj. malog broja ljudi koji su već odradili ogroman posao u iskupljanju donacija i samom organizovanju džemata.

 
U pravom trenutku u pomoć pristiže pomoć naših medija dajući nesebičnu podršku u izvještavanju iz džemata i u tome prednjači RTV BosTel koji sa riječju i slikom prate ishod radova i aktivnosti u našem džematu. Nihad Mehanović kao vlasnik RTV BosTel-a i Šefket Porčić kao voditelj pokreću akciju prikupljanja još uvijek neophodnih sredstava za dovršetak radova, akciju koja još uvijek traje, „Hiljadu po 100 i sve je gotovo“. Tokom ramazana u emisijama radija BosTel iskupljeno je preko $40,000.

Neznamo kako više da se zahvalimo kako RTV BosTel tako i svim donatorima ali je jedno sigurno da smo uspjeli u namjeri da se sve džematlije Čikaga osjećaju kao dio ovog džemata i da je ova džamija ono što i jest, dio njih samih, a što, ustvari po Allahovoj dž.š. odredbi i jeste džemat. I to zdrav i jedinstven džemat onakav kakav je, ako Bog da, drag Allahu dž.š. i za koga ćemo svi biti nagrađeni.

 
Da se ponovo vratimo aktivnostima u iznajmljenim prostorijama. Svake nedelje organizovan je iftar za džematlije od strane Ženske Grupe BICC-ija, RTV BosTel-a, Kikos merketa i za 27. noć Lejletu-l-kadr od Džematskog Odbora BICC-ija.
Zaista je bilo divno tokom ovih iftara provodeći vrijeme poslije akšam namaza i iftara skupa, džematski, usput riješavajući probleme oko izvođenja radova i članarine u BICC-iju. Od samog početka ramazana, moramo to ponovo spomenuti, Kamber Hadžić je ustupio sav svoj rad i usluge džematu BICC-ija bez ikakve donaknade, servirajuči hranu i brineći se da iftari prolaze profesionalno i u najboljem mogućem redu. Kamber je zaista dosta odradio tako da su se poneki zapitkivali dali mu je plaćeno za njegov angažman.
       

I na kraju dolazi nam Bajram i zajedničko klanjanje u ogromnoj prostoriji White Eagle. Jedan džemat sa dvije džamije u zajedničkom namazu na kome je prisutno preko 2.000 džematlija. Sabah namaz predvodi imam BICC-ija Muhamed ef. Brka a poslije namaza proučeni su salavati i sura Jasin.

Potom na scenu stupa Glavni imam za Sjevernu Ameriku dr. Senad ef. Agić. Ovaj put iskupljala su se sredstva za pomoć u tužbi Bosne i Hercegovine protiv SiCG. I ovaj put džematlije uzimaju stvari u svoje ruke i nesebično daju donacije u akciji „Odgovor na genocid“.

 

Hvala Dragom Allahu dž.š. Bošnjaci konačno shvataju da se mora nešto učiniti po tom pitanju i da moramo pomoći svojoj domovini Bosni i Hercegovini da ustraje na dokazivanju istine da je Srbija i Crna Gora izvršila agresiju na našu domovinu i da su počinili genocid za koji moraju platiti. Za samo sahat vremena iskupljaju se desetine hiljada dolara. Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci ne štede na ovaj dan niti u novcu a ni u dovama u kojima se sjećaju svih poginulih i nastradalih u protekloj agresiji na našu dragu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Potom se klanjao Bajram namaz kojeg je predvodio dr. Senad ef. Agić i pročitao nam hutbu reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.
 
Draga braćo i sestre: Bajram Mubarek Olsun!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.