Tri nagrade za “Go West” u Monpeljeu i Kijevu

Tri nagrade za “Go West” u Monpeljeu i Kijevu


“Go West”, prvi dugometražni igrani film dobitnika nagrade Felix, Evropske Filmske Akademije Ahmeda Imamovića, nastavlja svoj pobjedonosni put po svijetskim Festivalima.

Naime, u izuzetno jakoj konkurenciji 27.Internacionalnog Festivala Mediteranskog Filma koji se održava u Francuskog gradu Monpeljeu, film tvorca višestruko nagrađivanog kratkog filma “10 minuta” osvojio je čak dvije nagrade. U okviru takmičarskog dijela programa Cinemed Festivala prikazano je 11 igranih filmova, a film “Go West “ sa sobom u Bosnu i Hercegovinu nosi one dvije najdraže, Nagradu kritike i Nagradu publike Festivala.

Na drugom kraju Evrope u Ukrajini, u subotu navečer je u prepunoj svečanoj crvenoj dvorani održana ceremonija dodijele nagrade (FICC) Filmskog Udruženja Kinematografa u okviru 35. Molodist Filmskog Festivala u Kijevu.

Žiri u sastavu Torbjorn Kjellsson iz Svedske , Domenico Farina iz Italije te Stanislav Suknenko iz Ukrajine dodijelio je prestižnu nagradu Don Kihot- bosanskohercegovačkom filmu Ahmeda Imamovića/ Go west, naglašavajući izvanredno riješenu kompleksnost filma, koji apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Član žirija Domenico Farina je izjavio da ga odavno niti jedan film nije uspio rasplakati a I ostali članovi žirija bili su duboko dirnuti potresnom pričom kontraverznog imamovićevog filma koji je još jedanput potvrdio kvalitet i talenat bosanskohercegovačke kinematografije.

Za kraj, 28.oktobra u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana je Hrvatska premijera filma ”Go West “ uz veliku pažnju hrvatskih medija. Nakon završetka projekcije ekipa filma ”Go West “ doživjela je polusatne ovacije od gotovo 2000 gledatelja koje su uglavnom činili pripadnici hrvatske jet set scene i filmskog svijeta, a sam Imamović je doživio bezbroj pohvala od kolega iz filmskog svijeta susjedne nam zemlje na izuzetno pripremljenom after party-u. Tako je premijera filma ”Go West “ postala jedan od najznačajnijih mondenskih događaja u glavnom gradu Hrvatske u 2005.godini.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.