Bush u rukama jastrebova

Bush u rukama jastrebova


Predsjednik pokazuje državničke slabosti, građani su umorni od problema koji dolaze iz Bijele kuće, ali i ožalošćeni zbog svakodnevnih vijesti o poginulim američkim vojnicima u Iraku.

Povlačenje kandidature Harriet Miers za sutkinju Vrhovnog suda možda je samo politički trik kojim se želi skrenuti pozornost s većih problema što su se nadvili nad Bushovom administracijom.

 

Optužnica protiv Lewisa Libbyja vrhunac je političke krize Georgea Busha, a tko zna što još slijedi. Tim riječima je Paul Begala, savjetnik Demokratske stranke, komentirao trenutačnu političku sliku Amerike nakon što je u četvrtak cijeli dan glavna vijest u medijima bila odustajanje H. Miers od sudačke funkcije, a u petak podizanje optužnice protiv drugog najvažnijeg savjetnika Bijele kuće, šefa kabineta potpredsjednika Cheneyja.

Nema kontrole

Bivša teksaška odvjetnica od 3. listopada, kad je Bush objavio njezinu kandidaturu, nije prestajala biti tema brojnih špekulacija i dobila je ne sluteći ulogu osobe preko koje su se vodile borbe na relaciji predsjednik – vlastita stranka te republikanci – demokrati.

Rich Galen, strateg vladajućih republikanaca, poručuje da su “oni govorili protiv Bushove kandidatkinje, ali sigurno bi na kraju u Senatu glasovali za H. Miers, barem zbog stranačke stege. No, najnoviji događaji pokazuju da Bush ne može suvereno kontrolirati jastrebove u svojim redovima te da na kraju prve godine drugog mandata počinje plaćati cijenu za pogreške počinjene tijekom prve četiri godine u Bijeloj kući.

 “Slučaj Miers” upozorava na ulogu snažnog dijela Republikanske stranke koji zastupa pretjerano konzervativne stavove, nanoseći štetu predsjedniku i urušavajući njegov ugled od kojeg je, sudeći prema anketama ispitivanja javnosti, ostalo zabrinjavajuće malo. Ima i onih koji tvrde da Bijela kuća gubi kontrolu nad CIA-om i općenito nad obavještajnom zajednicom, a bolje informirani o događajima u Washingtonu usuđuju se komentirati “da se rat ne vodi samo u Iraku nego i u predsjednikovu ured”.

Pomoć Bushu

Pojavile su se i procjene da je H. Miers u dogovoru s Bushom povukla kandidaturu da bi u javnosti umanjila odjek skandala s curenjem povjerljivih informacija, u što su uključeni najvažniji predsjednikovi ljudi, poput potpredsjednika Cheneyja, šefa njegova kabineta Lewisa Libbyja i Karla Rovea, glavnog arhitekte Bushovih predsjedničkih pobjeda. Libby je podnio ostavku, ali svi se zgražaju nad činjenicom da je tako visoki dužnosnik američke administracije, odvjetnik po struci, odlučio lagati kako bi zaštitio sebe, ali vjerojatno i sve druge koji su, uključujući Cheneyja i Karla Rovea uključeni u skandal sa curenjem informacija iz CIA-e.

Republikanci će se teško oporaviti od tog političkog udarca, a prljavo rublje koje se neće moći sakriti punit će i dalje prostor u medijima. Bush je doveden u vrlo delikatnu poziciju, a neki tvrde da je sam zbog toga kriv jer je samouvjereno donosio niz pogrešnih odluka, a u Ovalnom uredu mu nedostaju novi, svježi ljudi.

Novi sudac

Svi nestrpljivo očekuju imenovanje novog kandidata za Vrhovni sud, a dobro informirani krugovi najavljuju da će to opet biti žena jer je navodno to izričito zatražila Laura Bush. Najveće izglede ima odvjetnica iz Teksasa i bivša sutkinja Pricilla Owen, deklarirana konzervativka i nešto umjerenija Janice Brown, američka Afrikanka iz Kalifornije. Od muških kandidata spominje se Alberto Gonzales, bivši savjetnik Bijele kuće, i Michael Luttig iz Reaganove administracije i one Busha starijeg.

Republikanski konzervativni aktivisti poručuju kako žele da predsjednik izabere nekog potvrđenog konzervativnog suca jer u protivnome slijede novi problemi koje će kreirati za Busha. Nakon što su čuli takve zahtjeve, mnogi se pitaju tko zapravo vodi Ameriku?

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.