“100% sam siguran da brdo Visočica krije piramidu!”

“100% sam siguran da brdo Visočica krije piramidu!”


Arheološka istraživanja brda Visočica, nedaleko od Visokog, za koje Semir Osmanagić tvrdi da skriva za sada jedinu piramidu u Evropi, jučer su stala. Kako Osmanagić navodi, razlog je propust koji je Zeničko-dobojski kanton načinio prilikom izdavanja dozvole za arheološka istraživanja zemljišta.

Dio zemljišta, koji se nalazi u podnožju Visočice, privatna je imovina. Upravo je na tom dijelu napravljena bušotina dok je druga iskopana na samoj liniji razgraničenja privatne parcele i državne imovine. Zato je jučer otac vlasnika te zemlje insistirao da se radovi obustave.

 

Osmanagić bi se danas trebao sastati sa vlasnikom sporne parcele, koji živi u Sloveniji, te dogovoriti dalja istraživanja na tom dijelu. Ističe da je siguran da će radovi biti nastavljeni već danas ili sutra.

Oštećen plato ispred piramide

– Nažalost, vlasnik parcele je u neznanju izgradnjom prilaznog puta oštetio dio platoa ispred piramide koji se nalazi na 20 centimetara ispod površine zemlje izvadivši nekoliko ploča pješčara kojima je taj plato popločan. Također, ljudi koji imaju vikendice udaljene i po 300 metara od piramide kazali su mi da su prilikom izgradnje nailazili na iste ploče, što govori da je plato daleko veći nego što se pretpostavlja – rekao je Osmanagić.

Sto posto siguran

– Sto posto sam siguran da brdo Visočica krije piramidu i svaki novi detalj sa istraživanja ide samo u prilog toj tvrdnji – kaže Osmanagić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.