Tadić: “Nož, žica, Srebrenica” me vrijeđa, dugujem ispriku Bošnjacima

Tadić: “Nož, žica, Srebrenica” me vrijeđa, dugujem ispriku Bošnjacima


Zagrebački “Jutarnji list” objavio je danas intervju s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem pod naslovom “Distanciram se od četnika, jer ne spadaju u ovo stoljeće”

Komentirajući konstataciju da su hrvatski političari osjetljivi na uspoređivanje akcije “Oluja” i masakra u Srebrenici, te da su posebno bile oštre reakcije na njegove izjave da bi lideri u regiji na isti način trebali osuditi zločine u akciji “Oluja”, kao i one u Srebrenici, Tadić je rekao:

“Nikad u životu ne uspoređujem zločine. Oni su dovoljno grozni sami za sebe, i time bih vrijeđao i žrtve, te na neki način pravio potpuno virtualnu i patološku utakmicu za zločince koje želim samo vidjeti u zatvorima, osuđene…” “S druge strane, pitanje odnosa prema zločinima je suštinsko i ulazi u domenu vrijednosne obnove naših društava. To je pitanje koje definira naše stvarne potencijale za budućnost. Prije ili poslije svi ćemo morati raščistiti stvari u svom dvorištvu i reći što mislimo o zločinima koji su učinjeni u naše nacionalno ime, baš radi toga da se ne bi ostavila ni trunka mogućnosti da se zločini ponove. To pitanje ne smatram više ni političkim ni nacionalnim, nego ga smatram pitanjem koje nadilazi i jedno i drugo; to je pitanje opće kulture i općih civilizacijskih vrijednosti.

Da bih bio samokritičan, spomenut ću utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo između SCG-a i BiH prije nekoliko dana. Cijelo naše slavlje pomućeno je transparentom na kojem je pisalo “Nož-žica-Srebrenica”.

Takav transparent osobno me vrijeđa, čak se osjećam postiđenim zbog nečega takvog. Razumijem sve naše sunarodnjake ili Bošnjake iz susjednih država koji se osjećaju loše ili su povrijeđeni zbog nečega sličnog, i dugujem im ispriku. Želio bih živjeti na prostoru gdje takvi plakati i takve poruke nisu suštinska tema, nego je tema nešto sasvim drugo: razvoj, normalan život…”, kazao je Tadić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.