WHO: Ptičja gripa je na vratima Evrope, ali ne i pandemija

WHO: Ptičja gripa je na vratima Evrope, ali ne i pandemija


Prisustvo virusa ptičjie gripe H5N1 ne znači da raste rizik od pandemije među ljudima, izjavio je u četvrtak doktor Roberto Bertollini, direktor evropskog centra za okoliš i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Rimu.

“Nema pandemije među ljudima, a činjenica da je virus H5N1 stigao na vrata Evrope ne znači da treba mijenjati strategiju”, izjavio je on talijanskim medijima i pozvao da se ne podlegne panici “Provjereni slučajevi virusa H5N1 u Turskoj i oni koji su za sada neprovjereni u Rumuniji, ne znače da smo blizu pandemije, nego samo da se epidemija širi među životinjama”, objasnio je doktor Bertollini.

“Povećavanje broja zaraženih životinja povećava vjerovatnost da se neki ljudi, kao što su uzgajivači, u direktnom kontaktu s oboljelim životinjama mogu zaraziti ptičijom gripom, ali samo u izuzetnim slučajevima”, dodao je on.

Talijanski stručnjak je pozvao evropske zemlje da sarađuju i naglasio da će samit od 24. do 26. oktobra u Kopenhagenu između WHO-a i Evropske unije omogućiti da se konfrontiraju razni planovi za akciju i da se planira donošenje mjera za borbu protiv virusa.

Evropska komisija je preporučila da se rizično stanovništvo, kao što su uzgajivači peradi, vakciniše vakcinom za klasičnu gripu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.