ALISPAHIČ: AKO GRČKI SUDIJA NIJE PREKINUO UTAKMICU, MORAO JE TO SLIÅ KOVIČ

ALISPAHIČ: AKO GRČKI SUDIJA NIJE PREKINUO UTAKMICU, MORAO JE TO SLIÅ KOVIČ


Divljaštvo koje se dogodilo u Beogradu neviđeno je u povijesti sporta! Grčki sudija je bio dužan da prekine utakmicu u kojoj po tribinama padaju bombe, lome se ljudske lubanje, odsijecaju prsti… Ali, ako to već nije učinio grčki sudija, kojemu nije smetalo ovo dosad najveće divljanje u povijesti evropskog fudbala ”“ morao je to učiniti selektor bh. reprezentacije Blaž Slišković.

To je stav publiciste i novinara Fatmira Alispahića u vezi sa sinoćnjom nogometnom utakmicom između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore na stadionu Marakana u Beogradu, u kome on tvrdi da je bh. selektor “morao prekinuti utakmicu, povesti naše momke u svlačionicu i tako iskazati protest zbog organiziranog i toleriranog masakra na Marakani”


Alispahić smatra da je Slišković bio dužan to učiniti iz nekoliko razloga. Kao prvo navodi da u atmosferi divljačkog, fašističkog pakla nema smisla igrati fudbal.

-Ugroženo je pravo naših igrača da se osjećaju bezbjednim. Ako već domaćini i sudije nisu mogli ili htjeli omogućiti sigurnost našim igračima, trebao je to učiniti selektor, povlačeći ih s terena. Drugo, naš selektor je trebao zaštititi naše navijače. Valjda je to jedan te isti tim?! Zašto bi se naši navijači žrtvovali za reprezentaciju, izlagali se putovanju, trošku, pa i opasnostima, a da se selektor ne žrtvuje za njih, kad su im ugroženi životi?! Treće, da je Slišković prekinuo utakmicu, desetostruko bi se veća medijska sramota sručila na Beograd, dok će ovako, za nekoliko sati, sve pasti u zaborav – Alispahićeve su riječi. Njima on dodaje i to da “sport gubi svaki smisao ako je povod za masakr i ugrožavanje ljudskih života”.

Sinoćnja događanja na Marakani Fatmir Alispahić upoređuje s osvjedočenim fašističkim režimima Hitlera i Musolinija, kao režimima “koji nisu bacali bombe po protivničkim navijačima”. Naglašava i to da “civilizacija ne pamti da je policija jedne zemlje pomagala navijačko nasilje, što se bez sumnje dogodilo na Marakani, jer se kamenice i bombe nisu mogle unijeti na tribine bez znanja organa sigurnosti”.

-Beogradska policija je uredno našim navijačima oduzela sve, do upaljača i ključeva, što znači da je mogla razoružati i srbijanske huligane. Stoga je netačno izljeve neofašizma na Marakani tumačiti kao navijački hir, jer iza svega stoji srbijanska država koja je samo formalno glumila čuvara reda – navedeno je u Alispahićevom komentaru.

Na kraju, Alispahić smatra kako ne stoji ocjena komentatora da su bh. reprezentativci igrali loše ili prosječno. Naprotiv, ustvrdio je kako je to njihova najzrelija igra dosad.







Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.