Novi Polo GTI

Novi Polo GTI


Devetnaestog oktobra, na Tokyo Motor Showu Volkswagen će kao svjetsku premijeru predstaviti novog Pola GTI. Sa snagom od 150 KS (110 kW) ovaj Polo predstavlja najjači model u njegovoj tridesetogodišnjoj proizvodnji.

Posljednji put Volkswagen je predstavio Pola GTI 1998. godine. Bio je to Polo sa 125 KS i maksimalnih 205 km/h. Novi Polo GTI je baš kao i model Golf V GTI opremljen turbo motorom i intercoolerom. Motor zapremine 1.8 litara nudi dobre rezultate po pitanju ubrzanja i elastičnosti, pa tako, kako tvrde iz Volkswagena novom Polu GTI u četvrtom stepenu prijenosa za ubrzanje od 80-120 km/h potrebno je oko 7.5 sekundi. Ovo sve, ukazuje nam da se radi o sportskom i sigurnom automobilu sa GTI vanjskim i unutrašnjim izgledom.

Vanjski izgled prepoznatljiv je po karakterističnom GTI grillu prednje maske sa izgledom pčelinjeg sača, a atraktivnost još naglašava i crna podloga ispod svjetala. Poznato je već da Volkswagen kod GTI modela u najviše slučajeva koristi crvenu boju, kako za boju karoserije, pa tako i za različite dijelove na vozilu, što je slučaj i na novom Polu GTI, gdje su kliješta diskova ofarbana ovom bojom. Aluminijski naplaci sa modela Golf GTI, također su iskorišteni, samo u nešto manjim dimenzijama, 16 cola i promjerom guma 205/45 R 16.Stražnji kraj vozila krasi spojler u koji je integrisano treće štop svijetlo, te dvije kromirane ispušne cijevi.

Unutrašnjost novog Pola GTI opremljena je specijalnim sportskim sjedištima, kolom upravljača obloženim kožom, aluminijskim papučicama, te plastičnim umetcima kokpita u imitaciji metala. Kao i ostali modeli novi Polo GTI posjeduje prtljažni prostor od 270 do 1,030 litara i djeljivosti stražnje klupe u omjeru 1/3 ili 2/3

Što se pasivne sigurnosti tiče ona je upotpunjena prednjim i bočnim zračnim jastucima, uz standardnu mogućnost deaktivacije suvozačevog zračnog jastuka. Početak prodaje je proljeće 2006. godine, uz najavljenu cijenu u Njemačkoj od 18,950 Eura.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.