Reforma policije ili puna izolacija

Reforma policije ili puna izolacija


Ambasadori zemalja članica EU poručili su juče da reforma policije u BiH ne predstavlja prijetnju Republici Srpskoj, već da se radi o pitanju čije će rješavanje otvoriti vrata evropske budućnosti za RS i cijelu BiH.

Ambasadori su u pisanoj izjavi naveli da imaju pozitivnu viziju za RS kao stabilan, bezbjedan i napredan dio BiH, ali i upozorili da će, ukoliko se Vlada RS ne saglasi sa restukturisanjem policije po evropskim principima, RS biti izolovana od svijeta više nego ikad.

 

U izjavi se ističe da će BiH moći da započne pregovore sa EU ukoliko se Vlada RS saglasi sa restukturisanjem policije, te da u suprotnom BiH neće biti u stanju da napreduje ka Uniji, što će dovesti do pogoršanja situacije i u RS.

“Penzioneri će ostati na granici siromaštva. Mladi ljudi neće biti u stanju da slobodno putuju, policajci u RS nastaviće da primaju polovinu od primanja koja imaju policajci u Federaciji BiH, a RS će biti izolovana od svijeta više nego ikad”, poručili su ambasadori zemalja EU.

Ambasadori ističu da je riječ o važnom pitanju, ne samo zato što policija treba reformu da bi se efikasnije borila protiv kriminala, već i zato jer će to otvoriti vrata evropske budućnosti za RS i cijelu BiH.

“Ništa od toga se neće dogoditi bez reforme policije”, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasadori EU.

“Dejtonski ustav – jedna država, dva entiteta – je tu i ostaće”, navodi se u njihovoj pisanoj izjavi.

Istakli su i to da je došlo vrijeme da se pozitivna vizija za RS pretvori u stvarnost i da se zaključi dejtonska, a započne briselska era – brzim dogovorom o reformi policije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun započeo je konsultacije s ambasadorima EU, na kojima se razmatra mogućnost da funkcionerima i poslanicima Republike Srpske, koji su protiv evropskih principa o reformi policije i puta BiH u evroatlantske integracije, zabrani izdavanje viza za ulazak u evropske zemlje, rekao je “Nezavisnim” izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima.

Isti izvor kazao je da je Vlada RS u maju ove godine dala instrukcije funkcionerima i poslanicima RS u zajedničkim institucijama da moraju da se ponašaju u skladu s odlukama Narodne skupštine RS, čak i kada se radi o onim pitanjima koja nisu u njenoj nadležnosti.

“Ovakve odluke direktno blokiraju rad tih institucija i opstruišu napore BiH da se što brže približi evropskim integracijama i da ispoštuje pravila i principe na kojima insistira EU”, navodi taj izvor.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.