TAKO TO RADE BOSANSKE PATRIOTE

Pomoć Karate Klubu “HURIJE“

Piše: Sade Alić

U subotu 12. Januara u prepunoj sali na Devon aveniji u Čikagu održan je humanitarna zabava za pomoć djeci Karate Kluba „Hurije“ iz Sanskog Mosta. Napomenimo još jednom da se radi o djeci koja su iz porodica šehida i ratnih vojnih invalida.

Ova zabava je prva humanitarna akcija ovakve vrste u dijaspori i odaziv naših Bošnjaka je bio iznad svih očekivanja a po završetku zabave svi su otišli više nego zadovoljni i sretni što smo se lijepo družili i zabavali a pored toga svojim prisustvom i donacijama odradili jedno hajirli i dobro dijelo.

Pa krenimo redom.

Udruženje Kozarčana iz Čikaga prerasta u vodeću i jednu od najboljih Bosanskih organizacija u Sjevernoj Americi a to nikako nebi mogli bez svojih aktivista koji su već godinama i te kako aktivni u našoj Zajednici u Čikagu bilo da su aktivnosti vezane za džemat bilo u drugim slučajevima.

Niko nemože bolje odraditi pripremu i serviranje hrane i pića od Kambera Hadžića i njegove ekipe, niko uspješnije nemože sabrati naše hanume i organizovati ih od naše Sabahate Kahrimanović, imamo najvrijednijeg predsjednika Muhameda Kulašića – Kuleta, sekretare Muniru Fazlić i Mihribu Amin i blagajnika Emira Hadžića koji sa takvom preciznošću vodi sve finansijske poslove a pored toga je aktivan na svim poljima, tu je negdje i moja malenkost i s ponosom mogu reći da pripadom ovoj grupi.

Razmišljao sam dali ovo ovako napisati ali zaista nemogu se izreći pohvale svim ovim osobama kao i ostalima koje nisam pomenuo ovdje a sigurno zaslužuju sve pohvale. Još kad se tome pridoda saradnja sa RTV Bostel koji su bili uključeni u ovu akciju i tako reći pokrenuli ovu akciju, pa onda najslušaniji radio „Naša Riječ“ sa Nihadom i Adilom Krndžijom tu se nema šta puno govoriti, nego se može samo doživjeti.

Program smo počeli u 19:30. Čikago je milionski grad i veoma je teško naći parking tako da su neki po pola sahata i više tražili parking a neki su i odustali. Voditelji programa Munira Fazlić i Sade Alić najavili su program i započeli smo, kako drugačije nego sa pjesmom.

 

Uz više nego odličan orkestar „Bosna Ritam“ sa Adisom, Nerkom i Anerom mogli smo da uživamo uz pravu i profesionalnu muziku. Muhamed Hamzagić – Hamdo odpjevao nam je naše lijepe sevdhalnike uz velike aplauze. Zatim su Munira i Sade rekli nešto o ratnoj jedinici „Hurije“ i Karate Klubu „Hurije“ kojeg u Sanskom Mostu vodi Kemal Hodžić – Hepa i zbog kojih smo se i okupili.

Među prisutnima su bili i članovi novoizabranog odbora džemata Bosansko Islamskog Kulturnog Centra u Čikagu te se prisutnima obratio imam Kemal ef. Karić pozdravio ovakav skup i ovu humanitarnu akciju.

Potom su nastupili naša ljepota i dika Bošnjaka Fulklorno Umjetičko Društvo „Bosna“ sa svojim neumornim i vrijednim koreografom Mirzetom Džuburom.

Mirzet se na kraju nastupa KUD „Bosna“ obratio prisutnima i pozvao ih na proslavu godišnjice Folklora kada će održati svoj koncert u Čikagu i donirao za Karate Klub „Hurije“ novčana sredstva. Folklorno Društvo sa svojim koreografom donira svojim vršnjacima u dragoj Bosni, zaista za svaku pohvalu.

Potom su karatisti Kluba „Red Dragon“ iz Čikaga sa svojim učiteljom Selimom Hodžićem nastupali i izveli nekoliko kata.

Po prvi put da u Bosanskoj Zajednici u Čikagu nastupaju naši karatisti pred svojom Bosanskom publikom.

Jasmina Kahriman, Muhammed Alić, Ermin Memić, Adem Alić i samo 5 godina stara Kanita Alić oduševili su publiku i čini se dobili najgromoglasniji aplauz.

 

 

Bosanci karatisti u Čikagu nisu se žalili da pokažu svoje umijeće i da kažu svojim kolegama i vršnjacima u Bosni „MI SMO UZ VAS“. A njihov sensei Selim je ispred Kluba „Red Dragon“ i u svoje ime također donirao i novčana sredstva.

Mi ovom Karate Klubu želimo puno uspjeha i nadamo se da ih Bosanska zajednica u Čikagu neće ubuduće zaobilaziti.

 

 

 

Potom smo ponovo u muzičkom dijelu uživali i igrali sa Selimom Kopićem i Nihadom Bećarom.

Zatim je došlo vrijeme da se nešto kaže o karate Klubu „Hurije“ i pozovu svi da koliko su u mogućnosti daju svoje donacije a sa svakom donacijom slijedio je i mali poklon.

Budno oko televizije Bostel je sve pomno zabilježilo i u ovo koji dan moći ćete gledati na satelitskoj TV Bostel kako je protekla ova zabava.

 

 

I na kraju gost večeri bio je naš poznati estradni umjetnik Muhamed Gredelj – Muki. Muki je podigao sviju sa svojih mjesta. Igralo je i mlado i staro i uživalo u izvođenju pjesama našeg Mukija. Mnogi nisu poznavali Mukija ali kada su mu čuli glas nisu ostali ravnodušni jer je ovo izrazito nadaren muzički umjetnik koji sa lahkoćom pjeva kako novokomponovane pjesme tako i sevdhalinke. Inače Muki je bio u gostima Udruženja Kozarčana skoro mjesec dana i očekujemo da će uskoro snimiti svoj novi album i ponovo doći nam u goste u Čikago. Moram biti malo personalan pa reći da ijako dobro pjeva Muki je i izuzetan čovjek i da nam je bilo čast imati ga u gostima.

I šta da Vam, dragi moji, još kažem. Jesmo se naradili ali smo i ponosni da smo uradili hajirli djelo. Iskupili smo nekoliko hiljada dolara i akcija se i dalje nastavlja. Proširila se i po drugim gradovima Amerike: St. Luios-u, Grand Rapidsu i u Atlanti. Kao i mnogi ne mogu dočekati da se taj novac uruči Hepi a RTV Bostel će o svemu napraviti reportažu koju ćemo moći gledati na satelitskoj televiziji.

Hvala Vam i da ste nam živi i zdravi iz, sa dosta gripe, prohladnog Čikaga.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.