TAKO TO RADE BOSANSKE PATRIOTE

Pomoć Karate Klubu “HURIJE“

Piše: Sade Alić

U subotu 12. Januara u prepunoj sali na Devon aveniji u Čikagu održan je humanitarna zabava za pomoć djeci Karate Kluba „Hurije“ iz Sanskog Mosta. Napomenimo još jednom da se radi o djeci koja su iz porodica šehida i ratnih vojnih invalida.

Ova zabava je prva humanitarna akcija ovakve vrste u dijaspori i odaziv naših Bošnjaka je bio iznad svih očekivanja a po završetku zabave svi su otišli više nego zadovoljni i sretni što smo se lijepo družili i zabavali a pored toga svojim prisustvom i donacijama odradili jedno hajirli i dobro dijelo.

Pa krenimo redom.

Udruženje Kozarčana iz Čikaga prerasta u vodeću i jednu od najboljih Bosanskih organizacija u Sjevernoj Americi a to nikako nebi mogli bez svojih aktivista koji su već godinama i te kako aktivni u našoj Zajednici u Čikagu bilo da su aktivnosti vezane za džemat bilo u drugim slučajevima.

Niko nemože bolje odraditi pripremu i serviranje hrane i pića od Kambera Hadžića i njegove ekipe, niko uspješnije nemože sabrati naše hanume i organizovati ih od naše Sabahate Kahrimanović, imamo najvrijednijeg predsjednika Muhameda Kulašića – Kuleta, sekretare Muniru Fazlić i Mihribu Amin i blagajnika Emira Hadžića koji sa takvom preciznošću vodi sve finansijske poslove a pored toga je aktivan na svim poljima, tu je negdje i moja malenkost i s ponosom mogu reći da pripadom ovoj grupi.

Razmišljao sam dali ovo ovako napisati ali zaista nemogu se izreći pohvale svim ovim osobama kao i ostalima koje nisam pomenuo ovdje a sigurno zaslužuju sve pohvale. Još kad se tome pridoda saradnja sa RTV Bostel koji su bili uključeni u ovu akciju i tako reći pokrenuli ovu akciju, pa onda najslušaniji radio „Naša Riječ“ sa Nihadom i Adilom Krndžijom tu se nema šta puno govoriti, nego se može samo doživjeti.

Program smo počeli u 19:30. Čikago je milionski grad i veoma je teško naći parking tako da su neki po pola sahata i više tražili parking a neki su i odustali. Voditelji programa Munira Fazlić i Sade Alić najavili su program i započeli smo, kako drugačije nego sa pjesmom.

 

Uz više nego odličan orkestar „Bosna Ritam“ sa Adisom, Nerkom i Anerom mogli smo da uživamo uz pravu i profesionalnu muziku. Muhamed Hamzagić – Hamdo odpjevao nam je naše lijepe sevdhalnike uz velike aplauze. Zatim su Munira i Sade rekli nešto o ratnoj jedinici „Hurije“ i Karate Klubu „Hurije“ kojeg u Sanskom Mostu vodi Kemal Hodžić – Hepa i zbog kojih smo se i okupili.

Među prisutnima su bili i članovi novoizabranog odbora džemata Bosansko Islamskog Kulturnog Centra u Čikagu te se prisutnima obratio imam Kemal ef. Karić pozdravio ovakav skup i ovu humanitarnu akciju.

Potom su nastupili naša ljepota i dika Bošnjaka Fulklorno Umjetičko Društvo „Bosna“ sa svojim neumornim i vrijednim koreografom Mirzetom Džuburom.

Mirzet se na kraju nastupa KUD „Bosna“ obratio prisutnima i pozvao ih na proslavu godišnjice Folklora kada će održati svoj koncert u Čikagu i donirao za Karate Klub „Hurije“ novčana sredstva. Folklorno Društvo sa svojim koreografom donira svojim vršnjacima u dragoj Bosni, zaista za svaku pohvalu.

Potom su karatisti Kluba „Red Dragon“ iz Čikaga sa svojim učiteljom Selimom Hodžićem nastupali i izveli nekoliko kata.

Po prvi put da u Bosanskoj Zajednici u Čikagu nastupaju naši karatisti pred svojom Bosanskom publikom.

Jasmina Kahriman, Muhammed Alić, Ermin Memić, Adem Alić i samo 5 godina stara Kanita Alić oduševili su publiku i čini se dobili najgromoglasniji aplauz.

 

 

Bosanci karatisti u Čikagu nisu se žalili da pokažu svoje umijeće i da kažu svojim kolegama i vršnjacima u Bosni „MI SMO UZ VAS“. A njihov sensei Selim je ispred Kluba „Red Dragon“ i u svoje ime također donirao i novčana sredstva.

Mi ovom Karate Klubu želimo puno uspjeha i nadamo se da ih Bosanska zajednica u Čikagu neće ubuduće zaobilaziti.

 

 

 

Potom smo ponovo u muzičkom dijelu uživali i igrali sa Selimom Kopićem i Nihadom Bećarom.

Zatim je došlo vrijeme da se nešto kaže o karate Klubu „Hurije“ i pozovu svi da koliko su u mogućnosti daju svoje donacije a sa svakom donacijom slijedio je i mali poklon.

Budno oko televizije Bostel je sve pomno zabilježilo i u ovo koji dan moći ćete gledati na satelitskoj TV Bostel kako je protekla ova zabava.

 

 

I na kraju gost večeri bio je naš poznati estradni umjetnik Muhamed Gredelj – Muki. Muki je podigao sviju sa svojih mjesta. Igralo je i mlado i staro i uživalo u izvođenju pjesama našeg Mukija. Mnogi nisu poznavali Mukija ali kada su mu čuli glas nisu ostali ravnodušni jer je ovo izrazito nadaren muzički umjetnik koji sa lahkoćom pjeva kako novokomponovane pjesme tako i sevdhalinke. Inače Muki je bio u gostima Udruženja Kozarčana skoro mjesec dana i očekujemo da će uskoro snimiti svoj novi album i ponovo doći nam u goste u Čikago. Moram biti malo personalan pa reći da ijako dobro pjeva Muki je i izuzetan čovjek i da nam je bilo čast imati ga u gostima.

I šta da Vam, dragi moji, još kažem. Jesmo se naradili ali smo i ponosni da smo uradili hajirli djelo. Iskupili smo nekoliko hiljada dolara i akcija se i dalje nastavlja. Proširila se i po drugim gradovima Amerike: St. Luios-u, Grand Rapidsu i u Atlanti. Kao i mnogi ne mogu dočekati da se taj novac uruči Hepi a RTV Bostel će o svemu napraviti reportažu koju ćemo moći gledati na satelitskoj televiziji.

Hvala Vam i da ste nam živi i zdravi iz, sa dosta gripe, prohladnog Čikaga.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.