Za dejtonsku EU


Obilježavanje “Dana Republike Srpske i krsne slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana “ u Banjoj Luci bilo je sasvim posebna politička predstava. Sama oznaka “krsna slava “ je monoreligi­jske i teokratske naravi i suprotna Ustavu BiH.

Praznovala se 16. godišnica RS, što je antidejtonski čin. Naime, 9. januara 1992. godine je neustavno proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina, da bi u Republiku Srpsku bila preimenovana 12. avgusta te godine. Između ta dva datuma, Bosna i Hercegovina je voljom dvije trećine glasajućih gra­đana referendumom postala držÂ­avom čija nezavisnost je ubrzo najšire međunarodno priznata, a nepriznata RS ustala je protiv te BiH. RS postaje Dejtonskim sporazumom ustavnim podatkom kao jedan od dva entiteta, dakle, administrativno-politička jedinica države BiH. Dejtonski sporazum ne priznaje nikakav šesnaestogodišnji kontinuitet RS, već, naprotiv, ukida njene neutemeljene državne pretenzije i potvrđuje neupitnosti kontinuiteta bh. države. Po Dejtonu, tako određena RS ima 13 godina. Predsjednik Srbije Boris Tadić i Predsjednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić, prihvatanjem 9. januara 1992. kao trajućeg rođendana RS, iskazuju saglasnost sa motivima na kojima je nastala i kakva je bila do Dejtonskog sporazuma.

Time se iz samog vrha Srbije (i premijer Vojislav Koštunica je uputio čestitku) šalju poruke kontinuiranog osporavanja bh. države. To je potvrđeno i potpisivanjem protokola o saradnji parlamenata Srbije i RS u 13 područja i formiranjem 26 zajedničkih tijela, a sve kao s ciljem razmjene iskustava “pogotovo kada je riječ o evropskim integracijama “, mimo Parlamentarne skupštine BiH.

Taj protokol, što se poziva na nerazumno pravo entiteta da uspostavljaju specijalne paralelne veze sa susjednim državama, treba podvrći provjeri u bh. Parlamentu, pa i u Ustavnom sudu BiH. Uz to, visoki predstavnik je nadležan i obavezan da vrednuje sve što se tiče tumačenja civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Bh. državi i međunarodnoj mirovnoj misiji u BiH iz Banje Luke je poslana krajnje negativna poruka, falisificiranjem dejtonske dosljednosti i manipulacijom evropskom orijentacijom u kosovskom kontekstu.

Duhovita je formulacija iz vijesti da su parlamenti RS i Srbije potpisali međuentitetski sporazum. Možda je autora na tu netačnost potakla i činjenica da je istog dana konstituisana Skupština Kosova i formirana tamošnja privremena vlada u kojoj su i dva Srbina. Banja Luka je tog dana bila rame za plakanje i nadanje (samo)amputirajućeg velikosrpstva.

Banjalučko svetkovanje bilo je i u znaku podrške premijera RS Milorada Dodika predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da dobije još jedan mandat šefa države.

Tadiću su nužni glasovi dvodržavljana iz RS. U posebnoj emisiji TVRS Tadić je ukazao da njegova evropska orijentacija znači i brigu za svakog Srbina (dakle, ne Srbijanca) ma gdje bio (ovo je preveć poznato i Srbima), pa i u njegovom rodnom Sarajevu koje je, eto, ovaj put zaobišao.

Politička je novina da Dodik sebe uspostavlja kao moderatora izbora u Srbiji. Na djelu je politička inverzija, sada bi vožd iz Banje Luke da uređuje vlast u Beogradu.

Dodikova je računica da podrškom Tadiću, kao evroatlantskom favoritu, učv­rsti RS i sebe kod međunarodnih autoriteta. I da pri tom evropeizaciju Dejtonskog sporazuma, zamijeni dejtonizacijom EU. Pa, da snaga sprege, po specijalnim paralelnim vezama, Beograd-Banja Luka, ostavi bh. državu pod upitnikom, onako kako je to uradio i premijer Slovenije, predsjedavajuće EU u narednih šest mjeseci.

Zija Dizdarević
(Oslobodjenje)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.