“Početak kraja jednog kabadahije”


Na sve brojnije dokaze i pitanja o kriminalu, koji više ne dolaze samo iz “Teherana” već i iz poslaničkih klupa Skupštine Republike Srpske u kojima sjede radikali i SDS-ovci, Milorad Dodik pokazuje sve ozbiljnije znake neuračunljivosti.

Demonstrirao je ozbiljne simptome, hm, zabrinjavajućeg stanja na posljednjem zasjedanju entitetskog parlamenta, kada je u materinu slao poslanike opozicije, rugao se fizičkom izgledu pojedinih poslanika, nazivao ih papagajima… Ako je uzrok ovakvog ponašanja depresija nakon što je shvatio koliko je obrukao i sebe i Republiku Srpsku (a, bogami, i BiH) samo dan ranije gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” HRT-a, onda možda i treba imati razumijevanja za Dodikov nastup.

Cinični prvak SDS-a Ognjen Tadić Dodikovo gostovanje kod Aleksandra Stankovića prokomentarisao je riječima: “Nadam se da je Dodik posljednji Srbin koji je u Hrvatskoj dobio malj u glavu!”

Nakon što je i “Transparency International” objavio analizu ugovora o prodaji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Rusima, sve je više dokaza da je Milorad Dodik zagazio u ozbiljni kriminal, čak i u žestokoj konkurenciji po razmjerama nezapamćen poslije rata na ovim prostorima: Termoelektrana Ugljevik, izgradnja zgrade Vlade, poslovi sa Integralom iz Laktaša, prodaja Glasa Srpske, izgradnja dionice autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška…

Prema svemu sudeći, Dodik je krenuo na put bez povratka. Koliko god nadležna tužilaštva zabijala glavu u zemlju, a Miroslav Lajčak i međunarodni predstavnici okretali glavu od kriminala u RS-u, Dodikova strategija će ih natjerati na promjenu ponašanja.

Naime, postaje sve izvjesnije da je jedini način da Dodik izbjegne krivično procesuiranje – raspad Bosne i Hercegovine. Ako je to donedavno bila samo skrivena Dodikova želja, ona sve više postaje nužna potreba. Zato se kao sredstvom za postizanje cilja on koristi sve uvredljivijim izjavama – od objašnjenja broja Bošnjaka stradalih u ratu (“zato što su bili najbrojniji”) do kriterija po kojim ljepota gradova stoji obrnuto proporcionalno sa brojem džamija u njima.

No, ništa pogrešnije nije od obraćanja pažnje na takve izjave. Dodikov cilj jeste da se razgovara o njima (na usluzi stoje novinari poput Senada Hadžifejzovića), a ne o teškom kriminalu, naročito otkako su se njegovog primitivizma, bahatosti i lopovluka počeli stidjeti i “najveći” Srbi.

Međutrim, isto ne važi i za prijetnje koje izriče: nakon istovjetne prijetnje javno upućene prije nekoliko mjeseci košarkaškom sudiji iz Tuzle Edinu Husariću, nokaut je Dodik pred milionskim TV auditorijem obećao i novinaru Bakiru Hadžiomeroviću.

Najbolja stvar koju bi Hadžiomerović mogao napraviti je da, kao građanin koji vjeruje u pravnu državu, pred sudom u Banjoj Luci tuži Dodika zbog prijetnje. Time bi pružio priliku sudovima u Republici Srpskoj da pokažu nezavisnost. A, i ko zna… I Al Capone je pao samo zbog neplaćanja poreza.

(bhdani)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.