Ne zaboravimo i pomozimo – Karate Klub «HURIJE»

Piše: Sade Alić

Svaki čovjek u svom ovosvjetskom životu ima životnu dob koja mu je sretna ili tužna i koje se uvijek sjeća bez obzira koliko žudio da je zaboravi ili pokuša da je potisne negdje u svom mozgu gdje će biti sigurna i po potrebi izlaziti na površinu. Rado se sjećamo lijepih trenutaka a vrlo nerado onih ružnih i ma koliko se trudili oni su tu, ako ne na javi onda dođu u snu. Puno je onih koji nose posljedice tih nekih ružnih trenutaka i snjima žive svaki dan.

Kada sam odlučio da obučem uniformu Armije Republike BiH dobio sam savjet jednog Hrvata: «Dozvoli sebi svašta u ratu ali nikada ne dozvoli da se toliko zbližis sa onima koji su stobom rame uz rame».

Poslije 2 godine provedene u toj uniformi shvatio sam jačinu njegovih riječi i šta je mislio jer sam dozvolio sebi taj «luksuz» i to mi je bilo gore nego samo ranjavanje. Taj, nazovi «luksuz» dozvolili su sebi i drugi, možda više nego ja, i sigorno je da je to danas jedna od posljedica «postratnog sindroma» kojeg danas imaju skoro svi Bosanci i Hercegovci koji su prošli kroz rat i agresiju.

Kod svih pripadnika 17. Viteške Krajiške Brigade to je posebna priča a jedna od tih su vod «Džennetske hurije».

Poslije je taj naziv, barem kod komandanata i komandira, prerastao u naziv za čitavu četu. Taj ratni period života za pripadnike ove brigade su bili i najljepši i najtužniji u životu. Bili su to momci i djevojke izuzetni u svemu: ljubavi prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini i prema svome rodnom kraju a naročito u poštivanju i bratskoj ljubavi jednih prema drugima.

Cijenjeni su kao elitna jedinica po svojim uspjesima a ponajviše iz ljubavi mnogi su dali i svoje živote.

Rijetko od njih, ako ih uopšte ima iko, a da nije barem ranjen. Možda naziv sa islamskog stanovišta i nije bio najbolji (Hurije se sjećaju mame Mirze riječi: «Svi ćemo izginuti zbog tog naziva») ali on je više nastao iz neke naše bosanske tradicije i bošnjaštva a dobio je ime po pjesmi «Haj’ il’ si džennet ili džennetska hurija».

Hurije danas čuvaju te uspomene i mnogi su i dalje društveno aktivni. Jedan od takvih je Kemal Hodžić – Hepa koji je prije skoro 10 godina osnovao Karate klub «HURIJE» prvenstveno iz sjećanja na ratne drugove odnosno hurije.

To je jedan od najuspješnijih karete klubova u BiH koji učestvuje i osvaja medalje širom Evrope i na kojeg su mnogi ponosni.

Hepa je prošle sedmice bio na satelitskoj televiziji Bostel iz Čikaga, upoznao javnost sa ovim klubom, uspjesima ali i problemima oko održavanja u životu samog kluba.

On kaže da su članovi kluba večinom djeca porodica šehida i ratnih vojnih invalida i dok je redovna mjesečna članarina 10 maraka on neće, niti može od te djece da naplačuje članarinu. Općina Sanski Most je pomagala Hepi i ovom klubu ali sada su došli zahtjevi: da ako promjeni ime kluba nastaviće se sa pomoći a ako ne, pomoći više neće biti. Prosto da čovjek ne povjeruje.

Po čitavoj Evropi poštovan i tražen klub da učestvuje na takmičenjima a nema podršku od onih koji su dužni da ga podrže. Hepa kaže: «Sve mi mogu uzeti ali ime ne mijenjam niti dam, neznaju oni šta je to za sve članove kluba i sve one koji su makar čuli za HURIJE».

Vlasnik RTV Bostel (www.rtvbostel.com) Nihad Mehanović samim tim što je napravio ovu reportažu je pomogao Hepi i Hurijama ali on stim ne staje nego kaže da će mu i finasijski pomoći.

Razgovarli smo sa Nihadom i pridružili se akciji tako da ćemo uskoro organizovati u Čikagu humanitarni koncert ili nešto slično za pomoć Hepi i ovom klubu.

 

 

Sa ovim pokrećemo akciju pomoći i preko interneta koja će trajati do 15. januara 2008 god.

U Americi možete se obratiti:
Sade Alić, tel. 773/544-5693, e-mail: sadealić@gmail.com,
Nihad Mehanović: tel. 773/616-7547, web.  www.rtvbostel.com ,
Udruženje Kozarčana iz Čikaga e-mail: udruzenjekozarcana@hotmail.com
A možete se obratiti i Hepi direktno:
Kemal Hodžić – Hepa: …61-752-902 (BiH) i dobiti direktne informacije kako uplatiti sredstva na žiro račun Kluba.

Satelitska TV Bostel će na kraju akcije ponovo napraviti reportažu i uručivanje novca te će biti prikazana reportaža na satelitu.

Spiskovi donatora će biti na stranicama www.kozarac.ba i www.rtvbostel.com i svaki donator će dobiti zahvalnicu i priznanicu od karate kluba «HURIJE».

Da ne bih ovo bila samo privremena pomoć svi zainteresovani moći će, u dogovoru sa Hepom, da sponzoriraju jednog ili više članova kluba koji su iz šehidske familije ili ratnog vojnog invalida, da im se uplati članarina makar na godinu dana i tako na jedan duži period pomogne ovaj karate klub.

Također svi oni koji mogu da na bilo koji način urgiraju (pismima, razgovorima, itd.) općini Sanski Most i vlastima u Federaciji BiH da se ovom klubu pomogne i dâ sva potrebna podrška.

Nadamo se da ćemo se svi odazvati na ovu akciju, makar jednim simboličnim iznosom i pokazati svima, prvenstveno da ne zaboravljamo svoje uspomene i da dajemo Hepi i ovom klubu svoju podršku.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.