Ne zaboravimo i pomozimo – Karate Klub «HURIJE»

Piše: Sade Alić

Svaki čovjek u svom ovosvjetskom životu ima životnu dob koja mu je sretna ili tužna i koje se uvijek sjeća bez obzira koliko žudio da je zaboravi ili pokuša da je potisne negdje u svom mozgu gdje će biti sigurna i po potrebi izlaziti na površinu. Rado se sjećamo lijepih trenutaka a vrlo nerado onih ružnih i ma koliko se trudili oni su tu, ako ne na javi onda dođu u snu. Puno je onih koji nose posljedice tih nekih ružnih trenutaka i snjima žive svaki dan.

Kada sam odlučio da obučem uniformu Armije Republike BiH dobio sam savjet jednog Hrvata: «Dozvoli sebi svašta u ratu ali nikada ne dozvoli da se toliko zbližis sa onima koji su stobom rame uz rame».

Poslije 2 godine provedene u toj uniformi shvatio sam jačinu njegovih riječi i šta je mislio jer sam dozvolio sebi taj «luksuz» i to mi je bilo gore nego samo ranjavanje. Taj, nazovi «luksuz» dozvolili su sebi i drugi, možda više nego ja, i sigorno je da je to danas jedna od posljedica «postratnog sindroma» kojeg danas imaju skoro svi Bosanci i Hercegovci koji su prošli kroz rat i agresiju.

Kod svih pripadnika 17. Viteške Krajiške Brigade to je posebna priča a jedna od tih su vod «Džennetske hurije».

Poslije je taj naziv, barem kod komandanata i komandira, prerastao u naziv za čitavu četu. Taj ratni period života za pripadnike ove brigade su bili i najljepši i najtužniji u životu. Bili su to momci i djevojke izuzetni u svemu: ljubavi prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini i prema svome rodnom kraju a naročito u poštivanju i bratskoj ljubavi jednih prema drugima.

Cijenjeni su kao elitna jedinica po svojim uspjesima a ponajviše iz ljubavi mnogi su dali i svoje živote.

Rijetko od njih, ako ih uopšte ima iko, a da nije barem ranjen. Možda naziv sa islamskog stanovišta i nije bio najbolji (Hurije se sjećaju mame Mirze riječi: «Svi ćemo izginuti zbog tog naziva») ali on je više nastao iz neke naše bosanske tradicije i bošnjaštva a dobio je ime po pjesmi «Haj’ il’ si džennet ili džennetska hurija».

Hurije danas čuvaju te uspomene i mnogi su i dalje društveno aktivni. Jedan od takvih je Kemal Hodžić – Hepa koji je prije skoro 10 godina osnovao Karate klub «HURIJE» prvenstveno iz sjećanja na ratne drugove odnosno hurije.

To je jedan od najuspješnijih karete klubova u BiH koji učestvuje i osvaja medalje širom Evrope i na kojeg su mnogi ponosni.

Hepa je prošle sedmice bio na satelitskoj televiziji Bostel iz Čikaga, upoznao javnost sa ovim klubom, uspjesima ali i problemima oko održavanja u životu samog kluba.

On kaže da su članovi kluba večinom djeca porodica šehida i ratnih vojnih invalida i dok je redovna mjesečna članarina 10 maraka on neće, niti može od te djece da naplačuje članarinu. Općina Sanski Most je pomagala Hepi i ovom klubu ali sada su došli zahtjevi: da ako promjeni ime kluba nastaviće se sa pomoći a ako ne, pomoći više neće biti. Prosto da čovjek ne povjeruje.

Po čitavoj Evropi poštovan i tražen klub da učestvuje na takmičenjima a nema podršku od onih koji su dužni da ga podrže. Hepa kaže: «Sve mi mogu uzeti ali ime ne mijenjam niti dam, neznaju oni šta je to za sve članove kluba i sve one koji su makar čuli za HURIJE».

Vlasnik RTV Bostel (www.rtvbostel.com) Nihad Mehanović samim tim što je napravio ovu reportažu je pomogao Hepi i Hurijama ali on stim ne staje nego kaže da će mu i finasijski pomoći.

Razgovarli smo sa Nihadom i pridružili se akciji tako da ćemo uskoro organizovati u Čikagu humanitarni koncert ili nešto slično za pomoć Hepi i ovom klubu.

 

 

Sa ovim pokrećemo akciju pomoći i preko interneta koja će trajati do 15. januara 2008 god.

U Americi možete se obratiti:
Sade Alić, tel. 773/544-5693, e-mail: sadealić@gmail.com,
Nihad Mehanović: tel. 773/616-7547, web.  www.rtvbostel.com ,
Udruženje Kozarčana iz Čikaga e-mail: udruzenjekozarcana@hotmail.com
A možete se obratiti i Hepi direktno:
Kemal Hodžić – Hepa: …61-752-902 (BiH) i dobiti direktne informacije kako uplatiti sredstva na žiro račun Kluba.

Satelitska TV Bostel će na kraju akcije ponovo napraviti reportažu i uručivanje novca te će biti prikazana reportaža na satelitu.

Spiskovi donatora će biti na stranicama www.kozarac.ba i www.rtvbostel.com i svaki donator će dobiti zahvalnicu i priznanicu od karate kluba «HURIJE».

Da ne bih ovo bila samo privremena pomoć svi zainteresovani moći će, u dogovoru sa Hepom, da sponzoriraju jednog ili više članova kluba koji su iz šehidske familije ili ratnog vojnog invalida, da im se uplati članarina makar na godinu dana i tako na jedan duži period pomogne ovaj karate klub.

Također svi oni koji mogu da na bilo koji način urgiraju (pismima, razgovorima, itd.) općini Sanski Most i vlastima u Federaciji BiH da se ovom klubu pomogne i dâ sva potrebna podrška.

Nadamo se da ćemo se svi odazvati na ovu akciju, makar jednim simboličnim iznosom i pokazati svima, prvenstveno da ne zaboravljamo svoje uspomene i da dajemo Hepi i ovom klubu svoju podršku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.