Pismo za MZ i poziv clanovima

“Danas smo pozvali Savjet Mjesne Zajednice Kozarac da od 2008. godine proglasava pocasnog gradjanina Kozarca, a da to priznjanje sljedece godine dodijeli Ed-u Vulliamy-u.

Ispod mozete procitati tekst pisma, a pozivamo sve one koji ovu akciju podrzavaju da posalju kratku poruku podrske na adresu savjeta MZ, na adresu mzkozarac@gmail.com”

OPTIMISTI 2004 Foundation
Bloemendaalsestraatweg 56
2082 GH Santpoort Zuid
The Netherlands

Phone: ++ 31 6247 48 224
e-mail: optimisti@quicknet.nl

Savjet Mjesne Zajednice Kozarac
Za Predsjednika i sve clanove Savjeta MZ
(putem e-maila na: mzkozarac@gmail.com)

Predmet: Proglasenje pocasnog gradjanina Kozarca

Santpoort Zuid, Nizozemska, 6 decembar 2007.

Postovani,

Ovim pismom predlazemo Savjetu Mjesne Zajednice Kozarac da od 2008. godine uvede dodjelu priznanja ”˜Pocasni gradjanin Kozarca”™ za osobe koji su na poseban nacin svojim radom i zalaganjem pomogli Kozarac i njegove stanovnike, a sami nisu iz Kozarca. Ovdje pod Kozarac podrazumijevamo regiju Kozarca koja je do 1963. godine cinila Opstinu Kozarac.

Osim toga, kao prvog kandidata za ovo zvanje, predlazemo britanskog novinara Ed-a Vulliamy-a.

Gospodin Vulliamy je od svog ulaska u zloglasni logor Omarska, kroz koji je proslo hiljade stanovnika Kozarca, 5. augusta 1992. na razlicite nacine vezan za Bosnu i Hercegovinu, a u prvom redu za Prijedor i Kozarac.

Upravo Vulliamyevi clanci, zatim clanci Roy Gutman-a, uz slike ITN-tv i gospodje Penny Marshal, su doveli do vece svjetske medijske paznje na desavanja u nasoj regiji, postojanje 3 logora u opstini Prijedor i politiku progona i terora koju je provodila tadasnja vlast u opstini Prijedor. I upravo nakon otkrica logora u opstini Prijedor, kroz koji je proslo skoro cjelokupno stanovnistvo Kozarca, od kojih su mnogi pobijeni, Savjet Bezbjednosti UN-a donio je odluku da se formira Tribunal za ratne zlocine u Den Hagu.

Na ovom Tribunalu gospodin Vulliamy se vec pet puta pojavljivao kao svjedok tuzilastva doprinoseci time da neki od odgovornih za ratne zlocine u opstini Prijedor dobiju zasluzene kazne. Osim toga Vulliamy je napisao i objavio knjigu ”˜Sezone u paklu”™, doprinoseci time sirenju istine o desavanjima u Bosni i Hercegovini 1992., Prijedoru i Kozarcu.

Sve do danas gospodin Vulliamy objavljuje kvalitetne clanke u stranim renomiranim listovima, kao sto su Washington Post, the Guardian i Observer, clanke koji se nerijetko odnose i na dogadjaje u Kozarcu i njegovoj okolini, kako 1992. tako i kasnije.

Od 2004. godine gospodin Vulliamy je vec tri puta posjetio Kozarac, kao i bivsi logor Omarska, prilikom godisnje komemoracije 6. augusta 2007., na kojoj se nerijetko obraca prisutnima, a od predstavnika vlasti trazi vise paznje na stradanja u opstini Prijedor i Kozarcu 1992. Prije nekoliko dana u americkom Sent Luis-u, Vulliamy je pred hiljadama gostiju odrzao uvodni govor za manifestaciju ”˜Genocid u Prijedoru”™.

Ovo su samo najznacajniji detalji o ovom hrabrom covjeku, koji je odavno rado vidjen gost u domovima Kozarcana, kako u inostranstvu, tako i u samom Kozarcu.

Na internet stranici www.Kozarac.ba je pokrenuta anketa na kojoj je vec preko 100 clanova podrzalo ovu ideju i na kojoj se mogu naci i drugi detalji o gospodinu Vulliamy-u.

Osim proglasenja pocasnim gradjaninom, po nasem misljenju, gospodin Vulliamy je zasluzio da i jedna ulica u Kozarcu ili okolini ponese njegovo ime. Njegovim ulaskom u Omarsku 5. augusta 1992. zasigurno su spaseni zivoti mnogih logorasa koji su tih dana cekali na sigurnu smrt. Spasavanjem tih ljudi, Vulliamy je, vjerovatno i nesvjesno, zaduzio Kozarac i Kozarcane i smatramo da se Kozarac upravo na ovakav nacin treba zahvaliti.

Iskreno se nadamo da cete uskoro staviti nase prijedloge na dnevni red i uvaziti ih. Nasa Fondacija je spremna da snosi dio troskova oko proglasenja ”˜Pocasnog gradjanina Kozarca”™.

S postovanjem,

Satko Mujagic
Predsjednik upravnog odbora, OPTIMISTI 2004 Foundation

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.